Consumer attitudes and beliefs towards online advertising within the cultural context a study on Algerian and Turkish university student
Tüketicilerin kültürel bağlamda çevrimiçi reklamcılığa karşı tutum ve inançları: Cezayirli ve Türk öğrenciler üzerinde yapılan bir çalışma
  1. Tez No: 464332
  2. Yazar: ABDELHAMID GANA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. N. BİLGE İSPİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Online reklam, kültürel boyutlar, tüketici inançları, tüketici tutumları, online advertising, cultural dimensions, consumers' beliefs, consumers' attitudes
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
İnternet, güçlü bir ticari potansiyele sahiptir. İnternetin bu ticari yönü, internet üzerinde reklamların yayınlanmasına yol açmıştır. Bu nedenle reklam pazarında, yeni medyanın paralel olarak gelişmesi nedeniyle bilgi tüketiminde de büyük bir gelişim görülmüştür. Yine de içinde bulunduğumuz yüzyıl, dünya genelinde insanların medya ve bilgileri tüketme biçiminde sürekli bir evrim dönemi niteliği taşımaktadır. Online reklam, reklamın gösterildiği sosyal medya platformları, web siteleri ve arama motorları gibi mecralar fark etmeksizin basit ve geniş bannerlar, skycrapperlar, pop up'lar, şeffaf flash ve pre-home gibi birkaç formatta gösterilmektedir. Literatür, kültürler arası farklılıkların genel olarak reklamın etkililiğinde ve özellikle online reklamda önemli bir faktör olduğunu göstermiştir. Bu şekilde bu çalışma, Türkiye ile Cezayir arasındaki kültürel boyutlar arasındaki farklılıkları ve ardından online reklama yönelik tutum ve inanışlar arasındaki farklılıkları keşfetmeye çalışmış ve kültürel boyutlar ile inançlar arasındaki ilişkiyi ele almıştır. Bu çalışma, bu yüzden betimsel yaklaşıma göre keşfedici bir araştırmadır. Çalışmada veriler online anket aracılığıyla toplanmıştır. Bu çalışmada Cezayirli ve Türk katılımcıların kültürel boyutlarla ilgili değerlendirmeleri ve düşünceleri arasındaki farklılıkları ve online reklama yönelik tutumları, sonra kültürel boyutlar ve tüketicilerin inanış ve tutumları arasındaki olası ilişkiyi görmek için sonuçların bir karşılaştırılması yapılmıştır. Sonuç olarak, Cezayir ve Türkiye arasında kültürel boyutlarda ve tüketicilerin tutumlarında bazı anlamlı farklılıkların olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The internet has strong commercial potential. This commercial aspect gave rise to advertising on the internet. Hence, the advertising market has seen vast evolution in information consumption due to the parallel evolution of new media. Yet the century marks a period of continuous evolution in the way people around the world consume media and informations. Online advertising is displayed in several formats, such as simple and expand banners, skyscrapers, pop ups and under, transparent flash and pre-home. Regardless the medium where the advertising displaying either social media platforms, websites' fronts, search engines, and so on. Literature showed that differences between cultures are key factors of the effectiveness of advertising in general and online advertising in particularly. In this way this study is attempt to find out the differences between Turkey and Algeria about cultural dimensions, the differences about the attitudes and beliefs toward online advertising, then it attempts to address the relationship between cultural dimensions and these attitudes and beliefs. Therefore it is an exploratory study according to the descriptive approach. The data were collected with an online questionnaire. In this study, a comparison of results was done to see the differences between Algerian and Turkish respondent's thoughts and evaluations about cultural dimensions and the attitudes towards online advertising, then the possible relationships between cultural dimensions and consumer's attitudes and beliefs. As a result, it was found that there are some differences between Algeria and Turkey in cultural dimensions and consumer's attitudes.