Sosyal medyadakı kültürel kimliklerin dönüşümü odaklı 'blogger anne' kimliklerinin incelenmesi
Examination of 'blogger mother' identities focused on the transformation of cultural identities in social media
  1. Tez No: 464330
  2. Yazar: GÖZDE YARDIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUZAN DUYGU BEDİR ERİŞTİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, kimlik, kültürel kimlikler, kadın kimliği, anne kimliği, toplumsal cinsiyet, sosyal medya, blog, Culture, identity, cultural identities, female identity, mother identity, gender, social media, blog
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırmanın konusu, sosyal medyadaki kültürel dönüşüm odaklı 'blogger anne' kimliklerinin incelenmesidir. Bu konu çerçevesinde anne kimliği ile blog ortamında bulunan ve kendini 'blogger anne' olarak tanımlayan 8 kullanıcıyla derinlemesine görüşme yapılmıştır. Görüşmeler betimsel analiz yöntemi ile incelenmiştir. Görüşmenin yanı sıra 27 blog sitesinin her birinin son 7 paylaşımı içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, katılımcıların blog ortamında annelik kimliklerini nasıl sundukları ve kültürel anlamda annelik kimliğindeki dönüşümler ortaya konulmuştur. Bunun sonucunda sosyal medya aracılığı ile geleneksel annelik kimliğinde çözülmeler olduğu ancak toplumun geleneksel kültürel alt yapısının anne kimliği üzerinde etkisinin devam ettiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The subject of this research is to examine the 'blogger mother' identities, which are focused on cultural transformation in social media. In this context, in-depth interviews were conducted with 8 users who identified themselves as 'blogger mother' in the blog environment with mother identity. Negotiations were analyzed by descriptive analysis method. In addition to the interview, the last 7 shares of each of the 27 blog sites were analyzed by content analysis method. As a result of the analyzes made, participants expressed their motherhood identities in the blog environment and transformed the identity of motherhood in a cultural sense. As a result, it can be said that the traditional cultural sub-structure of the society continues to be influenced by the identity of mothers by means of social media.