The effects of sudden stop problem in emerging market economies:The Case study of Turkey
Gelişmekte olan piyasa ekonomilerinde ani duruş probleminin etkileri:Türkiye örneği
  1. Tez No: 464340
  2. Yazar: MEHMET ÖBEKCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE KAĞAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sıcak Para, Ani Duruş, SVAR, Blok Dışsallık, Hot Money, Sudden Stop, SVAR, Block Exogeneity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışma Türkiye örnekleminde ani duruş probleminin gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin ekonomik performanslarına etkilerini incelenmektedir. Bu bağlamda, çalışma küçük açık ekonomi varsayımına dayanarak tasarlanmıştır ve ilgili lüteratürde dikkate alınarak fed efektif faiz oranı ani duruşu tetikleyen dışsal faktör olarak belirlenmiştir. Ani duruş probleminin yerel ekonomi üzerindeki etkilerini incelemek için faiz oranı, özel kesime açılan krediler, cari işlemler hesabı dengesi, sıcak para girişi, reel efektif döviz kuru, tüketici fiyat endeksi ve endüstriyel üretim endeksi içsel değişkenler olarak belirlenmiştir. Çalışmada kullanılan veriler aylık olup 2006:01 ile 2016:08 dönemini kapsamaktadır. Çalışmada ampirik yöntem olarak blok exogen yapısal VAR (SVAR) yöntemi tercih edilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar dışsal değişken olarak tercih edilen fed efektif fon oranında beklenmedik bir artış yaşandığında sıcak para girişinde daralmanın gerçekleştiğini göstermektedir. Sıcak para girişinde daralmalar arttıkça reel efektif döviz kuru, özel kesime açılan krediler ve endüstriyel üretim endeksi daralmaktadır ayrıca faiz oranı, tüketici fiyat endeksi ve cari işlemler dengesinde artış yaşanmaktadır. Sonunçlardan da anlaşılacağı üzere, dışsal faktördeki beklenmedik değişmeler ani duruş problemini tetiklemektedir. Ayrıca devreye giren faiz politikası aracı makro ittihadi politika aracı gibi diğer politika araçları Türkiyede ani duruş probleminin tetiklediği sermaye çıkışlarını engellemek için kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the effects of the sudden stop problem on the economic performance of emerging market economies in Turkey sampling. In this context, this study is driven by small-open economy assumption and FED effective funds rate used as an external triggering factor that causes sudden stop by taking into account the related literature. To evaluate the effects of sudden stop problem on domestic economy, interest rate, credits to private sector, current account balance, hot money, real effective exchange rate, consumer price index and industrial production index are selected as domestic variables which supposed related to the resilience of sudden stops. Data, which used in the study, are monthly and they span from 2006:01 to 2016:08. In addition, the SVAR model with block exogeneity is applied as empirical method. The results of the study show that an unexpected increase in FED effective interest rate trigger to decreases in capital inflow. As capital inflow decreases, real effective exchange rate, credits to private sector and industrial production decreases, also interest rate and consumer price index and current account balance increase. These results suggest that interest rate policy tool that plays in role can be supported by other policy tool such as macro prudential tool in order to withstand capital outflow triggered sudden stop problem in Turkey.