Nesne göstererek ortak dikkat başlatmanın otizmli çocuklara öğretiminde video modelle öğretimin etkililiği
Effectsiveness of video modeli̇ng on teaching bids for joint attention by showong an object to children with autism
  1. Tez No: 464339
  2. Yazar: ELİF TUNÇEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm, Ortak dikkat, Ortak dikkat girişiminde bulunma, Video modelle öğretim, Autism, Joint attention, Joint attention initiations, Video modeling
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Davranış Analizi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Araştırmada nesne göstererek ortak dikkat girişiminde bulunma becerisinin otizmli çocuklara öğretiminde video modelle öğretimin etkiliği incelenmiştir. Ayrıca araştırmaya katılan deneklerin video modelle öğretim uygulamaları öncesi ve sonrasındaki performansları ölçülmüş ve normal gelişim gösteren akran grubu ile karşılaştırılarak sosyal geçerlik verisi toplanmıştır. Araştırma, otizmli 4-4,5 yaşları arasındaki üç erkek denek ile yürütülmüştür. Araştırmada tek denekli araştırma modellerinden denekler arası yoklama denemeli çoklu yoklama modeli kullanılmıştır Araştırmanın etkililik bulguları, video modelle öğretim uygulamasının deneklerin nesne göstererek ortak dikkat girişiminde bulunma becerisini edinmelerinde etkili olduğunu, deneklerin becerinin öğretimi bittikten 7, 14 ve 28 gün sonra beceriyi koruduklarını, farklı ortam ve kişilere genellediklerini göstermiştir. Araştırmanın sosyal geçerlik bulguları video model ile sunulan öğretim ile birlikte deneklerin hedef beceriye ilişkin performanslarının akranları ile benzer düzeye ulaştığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the effectiveness of video modeling to teach children with autism to initiate bids for joint attention by showing an object. Furthermore, social comparison data were collected to examine the social validity of the study. Three children with autism whose age ranged from 4- 4,5 participated in the study. A multiple probe design across participants was utilized in the study. Findings of the study showed that video modeling was effective on teaching bids for joint attention by showing an object to all participants. Moreover, results indicated that target skill was maintained for 7, 14, and 28 days after the intervention and generalized with different people and situations. Social comparison data of the study showed that all the participants were able to perform the target skill similar to their peers after the intervention.