Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arası uluslararası ticaretin incelenmesinde evrimsel oyun teorisiçerçevesinde ajan-temelli ağ modellemesi: Prebisch-Singer hipotezi örneği
Agent-based network modelling within the framework of evolutionary game theory in the examination of the international trade between developed and developing countries: The case of Prebisch-Singer hypothesis
  1. Tez No: 464361
  2. Yazar: AYÇA ÖZEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY CAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kompleks Uyarlanabilir Sistemler, Ajan-Temelli Modelleme, Ağ Teorisi, Evrimsel Oyun Teorisi, Mahkûm İkilemi Oyunu, Küçük Dünya Ağı, Heterodoks İktisat, Prebisch-Singer Hipotezi, Complex Adaptive Systems, Agent-Based Modelling, Network Theory, Evolutionary Game Theory, Prisoner's Dilemma Game, Small-World Network, Heterodox Economics, Prebisch-Singer Hypothesis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yöneylem Araştırması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 283
Özet
Bu çalışmada gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında yapılan uluslararası ticaretin kompleks uyarlanabilir sistemi, davranış kuralları evrimsel mahkûm ikilemi oyunu tarafından belirlenen bir ajan temelli ağ modeli kullanılarak analiz edilmiştir. Bu bağlamda çalışmada, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arası ticaret ilişkilerini modellemek için Prebisch-Singer hipotezinin iddiasını kullanmıştır. Bu amaçla öncelikle, ticari ilişkileri modellerken ajan temelli ağ modeline Newman-Watts yöntemi aracılığı ile kısayol eklenerek 10000 deney yapılmıştır. Böylece gerçek dünya piyasalarını en iyi yansıttığı düşünülen küçük dünya ağını ortaya çıkaran bağlantı sayısı tespit edilmiştir. Daha sonra, oluşturulan ajan temelli ağ modeli ilk olarak ülkeler arası gelişmişlik farkları dâhil edilmeden analiz edilmiştir. Devamında ise Prebisch-Singer hipotezinin iddiasını test etmek amacı ile ajanlar gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler olarak tanımlanarak analiz tekrar edilmiştir. Gelişim seviyesi aynı olan ülkeler için sistem küçük dünya ağlarını veren bağlantı sayısında çalıştırıldığında baskın stratejinin işbirliksiz olduğu görülmüştür. Yani işbirlikli olmanın riski evrimsel stratejilere rağmen ortadan kalkmamıştır. Gelişim seviyesi farklı olan ülkeler için ise baskın strateji işbirliklidir. Son olarak her iki süreç için sisteme tesadüfi ağ özellikleri gösterene kadariii Newman-Watts yöntemi ile bağlantı eklenmiştir. Böylece tüm ülkelerin birbirine bağlı olduğu varsayımsal durumlar için elde edilen sonuçlarda işbirlikli stratejini evrimsel kararlı olduğu gözlemlenmiştir. Yapılan analizler neticesinde, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arası ticarette ilk 10 turda belirgin kazanç farkları olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. 20. turun sonunda ise kazanç farkları belirginleşirken yer yer gelişmiş komşusu ile yakın kazanç elde eden gelişmekte olan ülkelere rastlanmaktadır. Bu durum, Prebisch-Singer hipotezinin önerileri doğrultusunda güncel üretim yapısını ilk 20 tur içinde emek yoğundan sermaye yoğuna kaydıran ülkelerin ticaretten gelişmiş ülkeler kadar kazanç elde edebilme imkânı sağladığını göstermektedir. Tesadüfi ağa ulaşıldığında evrimsel kararlı stratejinin işbirlikli olması ise, gelişmekte olan ülkenin birikimli kazançlarının geriden gelmesine rağmen işbirlikli stratejide kaldığını göstermektedir. Yani günümüz dünyasında var olan ılımlı ticareti ve ticaret anlaşmalarını özendirme politikalarının, ülkeler arası gelişim farklarının kapanması için yeterli olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Gelişmekte olan ülkeler için işbirlikli stratejinin ancak üretim teknolojisi ve/veya yapısını değiştirme politikaları ile birlikte kullanıldığında anlamlı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the complex adaptive system of international trade between the developed and developing countries has been analysed utilising an agent-based network model whose behaviour rules were defined by evolutionary prisoner's dillemma game. Within this context, the study employed the contention of Prebisch-Singer hypothesis in order to modelise the trade relations between the developed and developing countries. To that end at first, in modelling the trade relations 10000 experiments were performed by adding shortcuts to the agent-based network model via Newman-Watts method. In doing so the number of links, which reveal the small world network that best represents the real world markets, were identified. Later on, the builded agent-based network model was first analysed without counting in developmental differentialities among countries. And than, the analysis was repeated by defining agents as developed and developing countries with the intention of testing the contention of Prebish-Singer hypothesis. It was observed that the dominant strategy was defection when the system was operated at the number of connections giving the small world networks for the countries with the same level of development. In other words, the risk of being cooperative was not eliminated despite evolutionary strategies. As for the countries with different development levels, dominant strategy is cooperation. Finally, connectionsv were added using the Newman-Watts method until the system exhibited random network properties for both processes. Hence, it was observed that the cooperation strategy is evolutionary stable in the results obtained for hypothetical situations in which all countries are interconnected. As a result of the analyses conducted, it was concluded that there were no evident earning differences in the trade between developed and developing countries in the first 10 rounds. At the end of 20 rounds while earning differences became clear, it was also come across some developing countries which gain earning close to neighbouring developed ones. This shows that countries shifting their current production structure from labour-intensive to capital-intensive within the first 20 rounds in line with the suggestions of the Prebisch-Singer hypothesis can get as many earnings from trade as developed countries. The fact that the evolutionarily stable strategy is cooperation when the random network is reached shows that the cumulative earnings of developing countries remain at the cooperative strategy despite coming from behind. In other words, it was concluded that the policies of encouraging moderate trade and trade agreements in today's world are not sufficient to close the development gaps between countries. The cooperation strategy is only significant for developing countries when it is used together with the production technology and/or structure-changing policies.