Louis Jacobs'a göre kutsal kitap ve dünyevileşme
Holy bible and secularization by Louis Jacobs
  1. Tez No: 464366
  2. Yazar: AYŞE AMBAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK HARMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Felsefe, Sosyoloji, Religion, Philosophy, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Louis Jacobs, Kutsal Kitap, MuhafazakârYahudilik, Yeni Yahudi Teolojisi, Dünyevileşme, Louis Jacobs, Holy Bible, Conservative Judaism, New Jewish Teology, Secularization
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Yahudiler XX. yy. da dini, felsefi ve sosyolojik olarak, Kutsal Kitap kaynaklı tartışmalar içindeydi. Kutsal Kitap'ın yorumlanmasında insan unsuru ve vahyin orjinalliği tartışmaları, Reformist ve Progressive Yahudi düşünürler kadar, Ortodoks Yahudi düşünürleri tarafından da ilgi gördü. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı sonrasında, Yahudilik'in demografik ve entelektüel olarak ekseni Avrupa'dan hızla Amerika Birleşik Devletleri'ne yöneldi. Louis Jacobs, Doğu Avrupa kökenli, İngiliz Rabbi ve din bilginidir. Louis Jacobs'a göre, Kutsal Kitap hem vahiy hem de çevresel unsurlardan oluşmaktadır. O, İngiliz Ortodoks Yahudiliği içinde marjinal görülmesine rağmen, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Muhafazakâr kuruluşlarla güçlü bağlar kurdu. Ortodoks Yahudiler'den eleştiri alan Louis Jacobs'ın fikirleri tarihsel bir tartışmaya neden olmuştur. Louis Jacobs, kişisel davranmakla suçlanmış, yeni bir dini akım kurmadığı için zayıf görülmüş hem Reformistlere hem de Ortodokslara mesafeli durduğu için eleştirilmiştir. Louis Jacobs'ın, din ve dine karşı unsurları eşit görmesi, modernleşme sonrası, yeni dini hareketlerin sosyolojik dinamiklerinden biri olan bireysel dindarlık ile de özdeştir.
Özet (Çeviri)
In the twentieth century the Jews; on religious, philosophical and sociological planes were involved in the Bible discussions. The originality of these discussions depended upon the Bible's human element of interpretation and the revelations of the Reform and Progressive Jewish thinkers, in addition to the Orthodox Jewish thinkers. After the First and Second World Wars, Judaism's demographic and intellectual axis moved quickly from Europe to the United States. Louis Jacobs, of Eastern European origin, is a British Lord and theologian. Although Louis Jacobs was regarded as marginal in British Orthodox Judaism, he has established strong ties with the Conservative Jewish organizations in the United States. Orthodox Jews' criticism of Louis Jacobs's ideas has led to a historical debate. Louis Jacobs, who was accused of personal acts, which have seen weak to establish a new religious movement, both to stop the reformist been criticized for being distant to the Orthodox. Louis Jacobs's, with equal elements of religion against religion and, after modernization, is identical with the individual piety is one of the sociological dynamics of new religious movements.