Türkiye'deki azınlıkların dijital vatandaşlık pratikleri
The practises of digital citizenship of minority in Turkey
  1. Tez No: 464457
  2. Yazar: DİLAN ESER AKKUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALDUN NARMANLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Journalism, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Vatandaşlık, Azınlıklar, İnternet, Vatandaşlık
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilişim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Son yıllarda hayatın her alanında kendine yer bulmaya başlayan dijitalleşme olgusu, toplumun birçok kesimini doğrudan veya dolaylı bir biçimde etkilemektedir. Dijitalleşmenin toplumsal süreçler üzerindeki dönüştürücü etkisi birçok geleneksel kavramın da dijitalleşmesine yol açmıştır. Bu kavramlardan birisi de vatandaşlıktır. Günümüzde hala ulus-devlet anlayışıyla etkisini sürdürmeye devam eden geleneksel vatandaşlık olgusu, gittikçe dijital vatandaşlığa doğru bir dönüşüm yaşamaktadır. Bu anlamda vatandaşlık kavramını sorgulatan değerlerin değiştiği görülmektedir. Yeni ortamlarda iletişim çok yönlüdür; haber alma, iletme ve politik aktivizm biçimleri değişmiştir. Dolayısıyla geleneksel kurumların dayattığı tekçilik ortadan kalkmış, yerine çok sesli, çok çeşitli bir platformda etkileşim kurma imkânı doğmuştur. Dijital platformlarda iletişim kurabilmek, bilgiye doğrudan erişebilmek, sosyalleşmek ya da eğitim alabilmek artık geleneksel yöntemlerin dışına kaymaktadır. Bilişim teknolojilerinin hızla ilerlemesi ulus devlet ideolojisi kapsamında görmezden gelinen ve ötekileştirilen azınlıkların dijital vatandaşlık düzeylerini de etkilemektedir. Bu çalışma, dezavantajlı gruplar arasında bulunan azınlıkların insanlara yeni imkanlar sağlayan dijital vatandaşlık pratiklerini konu edinmektedir. Türkiye'deki azınlık gruplarının çevrimiçi faaliyetleri üzerinde durularak dijital platformların onlara ne gibi olanaklar sunduğu araştırılmıştır. Buna bağlı olarak Türkiye içerisinde yaşamlarını sürdüren Ermeni ve Rum grupların dijital vatandaşlık düzeyleri derinlemesine mülakat tekniği kullanılarak belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The digitization phenomenon that has started to find its place in every field of life in recent years has directly or indirectly affected many parts of the society. The transformative impact of digitalization on social processes has led to the digitalization of many traditional concepts. One of these concepts is citizenship. Nowadays traditional citizenship phenomenon, which still continues to be influenced by the nation-state concept, is increasingly transforming towards digital citizenship. In this sense, it is seen that the values questioning the concept of citizenship changed. Communication is multifaceted in new environments; the forms of intelligence, transmission and political activism have changed. Therefore, the monism imposed by traditional institutions has ceased to exist, and instead it has become possible to interact on a polyphonic and wide variety of platforms. Communicating on digital platforms, having direct access to information, socializing or being educated is now shifting beyond traditional methods. The rapid advancement of information technologies also affects the digital citizenship levels of minorities that are ignored and alienated within the context of nation-state ideology. This study deals with the digital citizenship practices of the minorities in disadvantaged groups, which provide new possibilities for people. It has been researched that what possibilities digital platforms offer them as emphasizing on the online activities of minority groups in Turkey. Accordingly, the level of digital citizenship of Armenian and Greek groups, which continue their lives in Turkey, has been tried to be determined by using in-depth interview techniques. Keywords; Digital Citizenship, Minority, İnternet, Citizenship