Senegal ve Gambia'da Serer Dini: İnançları ve adetleri
Serer Religion in Senegal and Gambia: Beliefs and customs
- Tez No: 464475
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL BAŞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
 - Anahtar Kelimeler: Serer Dini, Ġnançlar, Tanrı, Atalar, Ahiret, Ritüeller, Serer Religion, Beliefs, God, Ancestors, Hereafter, Rituals
 - Yıl: 2017
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Marmara Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu Yüksek Lisans tezi temelde Senegambiya (Senegal ve Gambiya) Serer Dinini, inançlarını ve geleneklerini konu edinmektedir. Koloni dönemi öncesinden bu yana, genel olarak Afrikalılar ve özelde Serer halkı günlük yaşantılarında kendini gösteren inanç ve geleneklere sahiptir. Bu inanç ve gelenekler, toplumsal yaşam araçlarında, dini görev ve pratiklerde tezahür eden kadim geleneklerine dayanır. Bununla birlikte, Avrupa'dan sömürgecilik amacıyla gelen misyonerler ve antropologların ardında bıraktıkları literatür yüzünden Afrika kültürleri damgalanmıştır. Günümüzde, sömürge öncesi dönemin bazı ilkel / arkaik değerlerini ve geleneklerini yeniden kazanmak için ne yapılması gerekmektedir? Bu çalışma, bahsi geçen soruyu yanıtlamaya ve Avrupalı yazarların çoğunlukla belli bir düzen dahilinde olmayan bilgi toplama, gözlem ve ön yargılarla elde edilen verilere dayanan masa başı çalışmalarının analizini yapmaya yönelik önlemlerin altını çizmeye çalışmaktadır. Bu masa başı bilgiler genellikle yalnızca bir kabilenin veya topluluğun üzerinde yoğunlaşmış Avrupalı misyoner ve antropologların araştırmalarına dayanır. Sonuç olarak, bu kimseler güvenilir bilgiden yoksun, kendilerini Afrika kültürlerine ve geleneklerine karşı ön yargılı olmaya sevk eden kısıtlı bir bilgi ve anlayışa sahip kimselerdir. Araştırmanın amacı, Afrika kültürlerini ve özellikle Serer kültürünü korumak, Serer halkının yaşam biçiminin derinlemesine bir değerlendirmesini yapmak, ritüellerini, dini inançlarını ve geleneklerini incelemektir.
Özet (Çeviri)
This Master thesis is mainly about Senegambia (Senegal and Gambia) Serer religion, beliefs and customs. Since pre-colonial time, Africans in general and Serer people in particular have their valuable beliefs and customs that are manifested in their daily lives. These ethics are characteristics of their honorable traditions that are represented in communal means of life, religious duties and practices. Nevertheless, African cultures were generally stigmatized due to the succeeding connections with the European Missionaries and Anthropologists through colonialism. Now what could be the acknowledgements to regain some of the primal values and customs in the pre-colonial era? This work seeks to answer the above question and underline measures to make an analysis of the early European writers, most of whom were armchair scholars who relied on collections of random data, observations and data based on prejudice. They totally rely on information from European Missionaries and Anthropologists who were mostly focused on one tribe or community. As a result, they lack reliable information; have little knowledge and understanding of African cultures and traditions which make them bias. In order to preserve African cultures and Serer culture in particular, the research seeks to conduct an in-depth assessment of the Serer people's way of life. It examines their rituals, religious beliefs and customs.