Birinci Dünya Savaşında Osmanlı ve Avusturya-Macaristan İmparatorlukları arasındaki iktisadi ilişkiler
Economic relations between the Ottoman and Austro-Hungarian Empires during the first world war
- Tez No: 464538
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN COŞAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Economics, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Birinci Dünya Savaşı, Avusturya- Macaristan, Almanya, Osmanlı Devleti, diplomasi, iktisadi ilişkiler, milli iktisat, reform, First World War, Austro-Hungarian Empire, Germany, Ottoman Empire, diplomacy, economic relations, national economics, reformation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 283
Özet
Osmanlı Devleti ve Avusturya- Macaristan, Birinci Dünya Savaşı'na müttefik olarak dahil olmuşlardır. Bu tezde söz konusu ittifak, iktisadi ilişkiler çerçevesinde ele alınmıştır. Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşı'nda müttefik devletler ile olan ilişkileri genelde Almanya ile olan ilişkiler çerçevesinde ele alındığından Avusturya-Macaristan ile olan ilişkiler Almanya'nın gölgesinde kalmıştır. Bu tez çalışmasında amaçlanan gölgede kalmış bu müttefikliği aydınlatmaktır. Tezin temel sorunsalı Avusturya- Macaristan'ın Osmanlı Devleti'ne yönelik takip ettiği iktisadi nüfuz politikalarının Osmanlı Devleti'nde özellikle savaşa arifesinde oluşmaya başlamış olan milli iktisat anlayışı ve modernleşme amaçlı reform çabaları karşısında nasıl işlerlik kazandığıdır. Bu dış politikanın analizi ile hem Osmanlı Devleti'nin Almanya ile olan ilişkisi, Almanya ve Avusturya- Macaristan'ın Osmanlı Devleti üzerinde giriştikleri rekabet hem de Osmanlı Devleti'nin savaşa giriş nedenleri ve savaştan beklentileri aydınlatılacaktır. İttifak söz konusu iki devletin karşılıklı bakış açıları üzerinden ele alınmıştır. Bu sebeple her iki tarafın da arşiv kaynakları, süreli yayınları ve konu ile alakalı literatür taranmıştır. Tezde iktisadi ilişkiler iki başlık altında incelenmiştir. Bunlardan birincisi askeri yardımlar başlığı diğeri de cephe gerisindeki iktisadi ilişkileri oluşturan gıda ticareti ve iktisadi reform faaliyetleridir. Bu iki ana başlık tezde yukarıda bahsedilen çerçeve içerisinde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Ottoman Empire and Austro-Hungarian Empire were allies during the First World War. In this Ph.D dissertation the alliance was studied in terms of economic relations between these two empires. The relationship of Ottoman Empire and Austro-Hungarian Empire stays in the shadow of Germany, because the relationships of Ottoman Empire during the First World War are analyzed predominantly within the scope of Germany. This study aims to enlighten this relationship. The main problematic of this dissertation is how the economic domination policies followed by the Austria- Hungary Empire towards the Ottoman Empire became effective especially against the new national economy commencing before the First World War and the attempts of reformation as a part of modernization process. With the analysis of this foreign policy both the Ottoman Empire-Germany relationships, the rivalry of Germany and Austro-Hungarian Empire over the Ottoman Empire will be disclosed. Also the reasons and the expectations of the Ottoman Empire while entering the First World War will be clarified. To be able to achieve this, the alliance was approached from both different perspectives of these countries. Besides, the archives, journals, literature on this issue were reviewed. In this dissertation the economic relations were analyzed in two parts as military supports, and the economic modernization process and food trade. These two major parts were discussed within the terms of the frame that was described above.