Three essays on economic analysis of voter and party behaviors
Seçmen ve parti davranışlarının iktisadi analizi üzerine üç deneme
  1. Tez No: 464540
  2. Yazar: SEDEF ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT DONDURAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Siyasal Bilimler, Econometrics, Economics, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Menkul Kıymetler Borsası, H¨uk¨umet Memnuniyet Oranı, E¸sb¨ut¨unle¸sme, Asimetrik Nedensellik, Globalle¸sme, Parti Pozisyonu, Lineer Karma Model, Co˘grafya, Mekansal Ba˘gımlılık, ˙Iktisadi Oylama, Stock Market, Government Satisfaction Rating, Co-integration, Asymmetric Causality, Globalization, Party Position, Linear Mixed Model, Geography, Spatial Dependence, Economic Voting
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu tez birbirinden bağımsız üç bölümden oluşmaktadır. İlk iki bölümde seçmen davranışları, son bölümde ise parti davranışları incelenmiştir. İlk bölümde, İngiltere'deki seçmenlerin borsada meydana gelen değişimler için hükümeti sorumlu tutup tutmadığı araştırılmıştır. Güncel ekonometrik yaklamlaşımlardan yararlanılarak, borsa ile hükümet memnuniyet düzeyi arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu gösterilmiştir. Borsada meydana gelen şoklar, negatif ve pozitif şoklar olarak ayrıldığında bu ilişkinin hala geçerli olduğuna vurgu yapılmıştır. Sorumluluk hipotezi, eşbütünleşme ve asimetrik nedensellik analizleri çerçevesinde test edilmiştir. İkinci bölümde, hem iktisadi hem de iktisadi olmayan faktörler göz önüne alınarak Türkiye için iktisadi oylama fonksiyonu tahmin edilmiştir. Mekansal ekonometri araçlarına başvurularak, bir ildeki AKP oyları ile o il'e komşu illerin AKP oy oranları arasında pozitif bir ilişki olduğu ortaya çıkarılmıştır. Tek bir açıklayıcı değişkendeki değişimin herhangi bir ilde değişmesi sadece söz konusu ildeki AKP oy oranlarını değil; o il'e komşu illerin AKP oy oranlarını da etkilemektedir. Son bölümde, iktisadi globalleşmeden partilerin politika pozisyonu üzerinde bir etkiyi tanımlayan model gösterilmiştir. Hem sağ hem de sol eğilimli partilerin sol içerikli iktisadi söylemlerinde iktisadi globalleşmenin bir fonksiyonu olarak artan bir politikleştirme bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of three independent chapters. Voter and party behaviors are analyzed in the first two chapters and final chapter, respectively. The first chapter examines whether voters in the UK hold the government responsible for change in the stock market. The chapter presents significant relationship between the stock exchange and government satisfaction rating in the UK, utilizing up-to-date econometric approaches. It highlights that this relationship still holds when the stock exchange shocks are separated as negative and positive. The responsibility hypothesis is tested in the context of co-integration and asymmetric causality tests. The second chapter estimates an economic vote function that includes both economic and non-economic factors in Turkey. Employing the spatial econometric methods, it is found that vote share of AKP in one-province exhibits a positive relationship with AKP vote share in neighboring provinces. A change in a single explanatory variable in a particular province not only affects the vote share of AKP in that province itself, but also in neighboring provinces. The final chapter presents a model that describes an affect from economic globalization to policy position of parties. It is found that politicization of leftist economic policies within rightist and leftist parties are increasing as a function of economic globalization.