Birinci Dünya Savaşı sırasında Hilal-i Ahmer Cemiyeti'nin Çanakkale Cephesi'ndeki faaliyetleri
Operations of red crescent association during the first war i̇n Dardanelles
- Tez No: 464548
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ALTINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Birinci Dünya Savaşı, Osmanlı Devleti, Hilal-i Ahmer Cemiyeti, Çanakkale Cephesi, Cenevre Sözleşmesi, The First World War, Ottoman Empire, The Red Crescent Assosiations, The Dardanelles Front, Geneva Conventions
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Osmanlı Devleti, Uluslararası Cenevre Sözleşmesi'ni 1865 yılında imzalamışsa da bunun düzenli bir şekilde teşkilatlanması Trablusgarp ve Balkan Savaşları'nda gerçekleşmeye başlamıştır. Birinci Dünya Savaşı içerisindeki en kanlı çarpışmaların yaşandığı Çanakkale Cephesi de yine Hilal-i Ahmer Cemiyeti'nin etkin bir şekilde faaliyet gösterdiği bölgelerden birisi olmuştur. Bu çalışma ile Hilal-i Ahmer Cemiyeti'nin Çanakkale Cephesi'ndeki hizmetleri, tıbbi malzeme, sıhhi alet-edevat, sağlık personeli gereksinimi, yaralı ve hasta askerlerin yiyecek-içecek ve giyecek ihtiyacının karşılanması, hastane gemileri ve esirlerle ilgili faaliyetlerini ortaya koymak hedeflenmiştir. Bütün bunların yanında İtilaf Devletleri'nin uluslararası savaş hukukuna aykırı tutumları, Cenevre Sözleşmesi kurallarına riayet ve ihlallerine de değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Although Ottoman Empire signed Geneva Convention in 1865, organising of this convention began properly in due course of Turca Italian War and Balkan Wars. The Dardanelles Front, where the greatest conflicts in the First World War were experienced, was also one of the regions where The Red Crescent Assosiation actively operated. Operations of Red Crescent Assosiation that services, medical equipment sanitation paraphernalia, health personal neccesity, meeting the necessities of food, bevarages and clathing for wounded and sick soldiers hospital ships and finding out operations related captives was aimed to be revealed through this paper. Beside all of them violations of alliens powers which violated the rules of the Geneva Convention and violations of contrary to the law of war were dealt with.