Termal otel işletmelerinde yönetsel bakış açısıyla çevre yönetimi uygulamalarının değerlendirilmesi
Evaluation managerial perspective of environmental management practices on thermal hotel business
- Tez No: 464547
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BAYTOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Turizm ve Çevre, Termal Otel İşletmeleri, Çevre Yönetimi, Yönetsel Bakış Açısı, Yeşil Yıldız, Tourism and Environment, Thermal Hotel Management, Environmental Management, Managerial Perspective, Green Star
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu araştırmada, Türkiye'de faaliyet gösteren çevreye duyarlı konaklama tesisi belgesine sahip termal otel işletmelerinin çevre yönetimi uygulamalarının üst düzey yöneticilerinin veya sahiplerinin bakış açısıyla değerlendirilmesini amaçlanmıştır. Araştırmada verilerin toplanmasında ve analizinde nitel araştırma yöntemlerinden yararlanılmıştır. Araştırmanın evrenini oluşturan 13 termal otel işletmesinden 12'sinin yöneticileri ile yarı-yapılandırılmış görüşme tekniğiyle görüşme gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Veriler araştırmanın amacı doğrultusunda ve literatürdeki bilgilerden faydalanılarak kodlanmış ve bu kodlarla ilgili alt boyutlar belirlenmiştir. Araştırmada, yöneticilerin turizmde çevre yönetimi uygulamaları (ÇYU) ve kaynakların sürdürülebilirliği konusunda çok bilinçli oldukları ve ÇYU'nun en önemli karar vericileri arasında ilk sırada yer aldıkları görülmüştür. Analiz sonuçlarına göre, termal otel işletmelerinde çevre yönetimi sistemi ve uygulamalarının belirleyicilerinin“(1) maliyet ve verimlilik, (2) iç dinamikler ve (3) dış faktörler”boyutlarından oluştuğu tespit edilmiştir. Termal otel işletmelerinde çevre yönetimi kapsamında en çok önem verilen uygulamaların enerji, atık ve su yönetimine ilişkin olduğu ve bu sayede en büyük avantajın“maliyet tasarrufu elde etmek”olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Buna ek olarak, araştırmada yöneticiler tarafından çevreye duyarlı konaklama tesisi kampanyasının geliştirilmesine yönelik birtakım sonuçlar da elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to evaluate the management of thermal hotels operating in Turkey with environmentally sensitive accommodation facility document from the point of view of senior managers or owners of environmental management applications. Qualitative research methods have been utilized in the collection and analysis of data. Semi-structured interviews were conducted with the 12 top managers of the 13 thermal hotels which make up the population of research. Content analysis method was used in the data transcription process. The transcribed data were coded by using the information in the literature within the direction of the research purpose in order to determine sub-themes. The research indicate that managers are very conscious about environmental management practices and resources sustainability in tourism and that are among the most important decision makers in environmental management practices. The results exhibited that the determinants of the environmental management system and its applications in thermal hotels are composed of 3 factors, namely, (1) cost and efficiency, (2) internal dynamics and (3) external factors. It has been also specified that the most important applications within the scope of environmental management in thermal hotel enterprises are related to energy, waste and water management, and the biggest advantage in this regard is achieved as“cost saving”. Furthermore, the research has been conducted by managers in a series of conclusions on the development of an environmentally sensitive accommodation facility campaign.