Burdur yöresi halk müziği geleneğinde müzikal türlerin dilsiz kaval ile icra ve özellikleri
The tongueless pipe rendering and the characteristics of musical genres within the folk music tradition of Burdur region
  1. Tez No: 464604
  2. Yazar: SERKAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. YÜCEL PAŞMAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Burdur Yöresi, Müzikal Tür, Dilsiz Kaval, Burdur Region, Musical Type, Tongueless Pipe
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Burdur yöresinin ayrılık, özlem, üzüntü, kahramanlık ve sevinç gibi toplumun duygularını yansıtan tarihi ve coğrafi koşulları üzerine kurulmuş özel bir müzikal yapısı vardır. Yöre insanı, bu müzikal yapı içerisinde duygularını ifade etmek için en uygun enstrümanları keşfederek ve bu enstrümanlar için icra teknikleri geliştirerek çalıp-söyleme kültürlerinin ortaya çıkmasını sağlamışlardır.“Burdur Yöresi Halk Müziği Geleneğinde Müzikal Türlerin Dilsiz Kaval ile İcra ve Özellikleri”isimli bu çalışma; yörede bulunan müzikal türlerin dilsiz kaval sazı ile çalınıp, yöresel tavrı duyurabilmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada Burdur'un tarihi ve coğrafi özelliklerinin yöresel müziğe olan etkileri ile birlikte dilsiz kavalın tarihçesi ve yapısal özellikleri üzerine detaylı bir analiz yapılmıştır. Yapılan incelemelerle Burdur'a ait yöresel ezgiler, dilsiz kaval sazı ile icra edilmesi için notaları ile beraber hazırlanıp; bağlama, cura, kabak kemane ve bendir sazları ile icra edilmiştir. Son bölümde canlı performans olarak yer alan ve icra edilen ezgiler daha sonra yapılacak incelemelere ve çalışmalara ışık tutması açısından vcd olarak ayrıca sunulmuştur. İncelemeler ve seçilen eserlerin dilsiz kaval ile icrası sonrasında, Burdur yöresindeki müzikal türlerin dilsiz kaval sazına çok uygun olduğu ve çalım tekniği olarak geliştirdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
There is a special musical structure, formed upon the historical and geographical conditions of Burdur region, reflecting the feeling/s of the community like bitterness of heart, longing, sadness, valor and mirth. The community of this region has revealed both the rendering and the chanting cultures by exploring the most suitable instruments to express their feeling within this musical structure and by developing rendering techniques for these instruments. This master thesis, named“the tongueless pipe rendering and the characteristics of musical genres within the folk music of Burdur region”, aims to notice the local characteristics of regional musical genres by rendering them by tongueless pipe. In this study, a detailed analysis was made about the effects of the historical and geographical characteristics of Burdur region on their local music, along with the history and structural features of the pipe. With the conducted examinations, the regional melodies belonging to Burdur are given with their musical notes in order that they can be played by tongueless pipe instrument. After careful examinations and playing the selected musical piece with tongueless pipe, it has been seen that the musical genres of Burdur region are found appropriate to be played by tongueless pipe, and these musical genres improve the playing technique of this instrument.