İşitme engellilere bas frekansların titreşimleri ile ritim öğretim metodu
Rhythm teaching method for hearing-impaireds by using the vibrations of bass frequencies
- Tez No: 464605
- Danışmanlar: PROF. LEYLA PINAR TANSEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: İşitme Engelli, İşitme, Ses, Ritim, Bas, Frekans, Titreşim, Metot, Hearing impairment, audince, sound, rhythm, bass, frequency, vibration, method
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma, işitme engelli bireylerin ritmi öğrenebilmeleri için bir yöntem geliştirmek ve onlara müzik eğitimi veren eğitmenlerin çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla yapılmıştır. Ses ve sesin iletilmesine dair bilgiler aktarılmış, işitme duyusu ve kaybına neden olan etkenler incelenmiştir. Ayrıca bas karakterli hoparlörlerin çalışma stratejileri ve dijital müziğin konu bağlamındaki gelişim süreçleri araştırılmış, müziğin en temel unsuru olan ritim konusu irdelenmiştir. Ritmin işitme engelli kişilerce hissedilmesini sağlayacak bir yöntem geliştirilmiş ve yapılan atölye çalışması ile bu yöntemin uygulanabilirliği denetlenmiştir. Çalışma sonunda örnek bir ritim öğretim metodu hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis had been made to develop a method for hearing-impaired individuals to learn the rhythm and also to ease the efforts of the educators who provide music training. Informations on the sound and its transmission had been conveyed. Auditory sense and the factors causing hearing loss had been examined. In addition, the strategies of the bass-type speakers' performance and the development process of the digital music in relation to the subject had been searched.The most basic element of the music called“rhythm”had been examined. A method that will provide hearing-impaired people to feel the rhytme had been developed and the feasibility of this method had been checked with the workshop. At the end of the study,an example of this rhythm teaching method had been prepared.