Lise öğrencilerinin sosyal uyum becerileri ile benlik saygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
- Tez No: 464617
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL YETKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal uyum, benlik, benlik saygısı
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Yapılan araştırma lise öğrencilerinin sosyal uyum becerileri ile benlik saygısı arasındaki ilişkinin incelenmesini amaçlamaktadır. Ayrıca belirlenen demografik değişkenlerin sosyal uyum becerileri ve benlik saygısı düzeylerinde farklılık yaratıp yaratmadığını belirlemekte bir diğer amaçtır. Araştırmanın örneklemini Şirinevler Birikim Temel Lisesi'nde öğrenim gören ve rastgele seçilen 154 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada Sosyodemografik Veri Formu, Sosyal Uyum Ölçeği ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği kullanılmıştır. Örneklem grubundan elde edilen veriler, araştırmacı tarafından SPSS programında analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda cinsiyet, sınıf düzeyi ve yaş değişkenlerine göre sosyal uyum düzeyi farklılık göstermemektedir. Kızların benlik saygı düzeyleri erkeklere göre anlamlı biçimde daha yüksektir. Sınıf düzeyi ve yaş değişkenlerine göre benlik saygısı farklılık göstermemektedir. Örneklemin sosyal uyum düzeyinin orta düzeyde olduğu, benlik saygısının ise yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Sosyal uyum ile benlik saygısı arasında negatif yönde bir ilişki belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims relationship between self- esteem and social adaptation skills of High School students. The other aim is to determine wheather demographic factors create a difference on social adaptation skills and self- esteem level. The sample of the research consists of 154 students chosen randomly from Şirinevler Birikim Basic High School. In this research, Sociodemographic Data Form, Social Adaptation Scale, Rosenberg Self-Esteem Scale are used. Data obtained from sample group, is analyzed in SPSS programme the researcher. As a result of the research, adaptation skills level don't differ accoty to gender, class level and age factors. Self-esteem level of girls is higher than boys. It is determined that adaptation skills of sample is in medium-level, but self-esteem of the simple is in high-level. It is stated that there is negative relationship between social adaptation skills of self esteem. KeyWords:Social adaptation, self-respect, self-esteem