Örgütsel bağlılık değişime direnç ilişkisi ve örgütsel bağlılığın değişime direnç üzerindeki etkisi
Organizational commitment and resistance to change relationship and the effect of organizational commitment on resistance to change
  1. Tez No: 464623
  2. Yazar: SALİH YENİGÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NÜKET SARACEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Değişime direnç, Örgütsel bağlılık, Örgüt, İşgören, Resistance to change, Organizational commitment, Organization, Employee
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Doğuş Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Küreselleşmeyle beraber uluslararası rekabet artmış ve ulusal şirketler rekabet gücünü arttırmak için değişim yapmak zorunda kalmıştır. Şirketler yeni yatırımlarda bulunmak, yeni pazarlar oluşturmak için uluslararası alanlara açılmaktadır. Uluslararası rekabet, pazar payının korunması ve büyümesi, örgütün gelişmesi ve büyümesi için ulusal ve uluslararası şirketleri değişim süreci içinde yer almasını zorunlu kılmıştır. Örgüt çalışanları ekonomik, rasyonel, psikolojik, sosyolojik bakımdan değişim sürecine ilişkin bilgilerinin olmaması, değişimin kaynağı ve boyutu, sendika yönlendirmesi gibi nedenlerle değişime direnç gösterebilirler. Değişime direnç işe geç gelme, toplu direnişler, grevler, işten ayrılma, bölüm değiştirme, çatışmaların sıklaşması, değişimin uygulanamayacağına ilişkin önemsiz gerekçeler ileri sürme, bireysel ve toplumsal iş yavaşlatma, ilişik kesme, çekilme, yakınma ve devamsızlık gibi davranışlar şeklinde görülebilir. Örgüt içindeki bireylerin kendilerini örgütün bir parçası olarak hissetmesi olarak tanımlanabilecek aidiyet duygusu değişim sürecinde öne çıkmaktadır. Aidiyet duygusu kişilerin kendilerini çalışan olarak görmelerinden daha öte bir anlam ifade etmektedir. Değişime gösterilen direnç düzeyinin, çalışanların özelliklerinin, çalışanların örgüte ilişkin duygu ve/veya düşüncelerinin değişime direnç ile ilişkisini bilmek direnç ile baş etmek için strateji belirleme ya da strateji güncelleme süreçlerinde önem kazanmaktadır. Bu çalışmada çalışanların değişime direnç düzeyleri ile çalışanların demografik özellikleri ve değişime direnç örgütsel bağlılık ilişkisi ile örgütsel bağlılığın değişime direnç üzerindeki etkisi ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is an inevitable fact that companies must take part in the change process, due to their social nature. With globalization, international competition has increased and national/local companies started to change in order to increase their competitive power. Capital rich companies are expanding to international areas to make new investments and create new markets. International competition, the desire for market share protection and growth, the need for organizational development and growth forced national and international companies to be involved in the change process. Employees may show resistance to change for some reasons such as lack of knowledge about economic, rational, psychological, sociological outcomes and source of change process and its size and unions… Resistance to change can be seen by behaviors such as violation of work hours, collective resistance, strikes, leave of employment, transfer to another department, frequent conflicts, suggesting insignificant reasons for not being able to change, individual /mass work slow down, cutting relationships, withdrawal, complaint, absenteeism. The feelings of belonging that can be defined as the individuals' feeling of being part of the the organization, come out in the change process. The feeling of belonging makes more sense than how people see themselves as an employee. Understanding the level of resistance to change, the characteristics of employees, the feeling and / or thoughts of employees against organisation and the relationship between these variables is gaining importance in the process of identifying and updating strategies to cope with resistance. The research will focus on the resistance level of employees to change and the effect of demographic characteristics and organizational commitment of employees on resistance.