Korkunun edebi görüntüleri/ Peyami Safa, Ahmet Hamdi Tanpınar, Oğuz Atay'ın roman ve hikayelerinde entelektüelin korkuları
Literary images of fear– fears of intellectual in novels and stories of Peyami̇ Safa, Ahmet Hamdi̇ Tanpınar, Oğuz Atay
- Tez No: 464655
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET NARLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Korku, entelektüel, modernizm, roman, hikâye, Fear, intellectual, modernism, novel, story
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 338
Özet
“Korkunun Edebi Görüntüleri-, Peyami Safa, Ahmet Hamdi Tanpınar, Oğuz Atay'ın Roman ve Hikayelerinde Entelektüelin Korkuları”adlı bu çalışma, roman ve hikayelerini ele alacağımız yazarların modernizm etkisiyle gelişen ve kendi yaşam öykülerinden kaynaklanan korkularını ortaya koymaya çalışmaktadır. Tezimizin temel amacını korku ve edebiyat ilişkisinin boyutlarını entelektüel düzlemde yazarlarımızın roman ve hikaye örneklerinde araştırarak korkunun nedenlerini, bireyler üzerindeki sonuçlarını belirlemek ve ulaşılan bulguları yorumlayarak edebiyat ve korku ilişkisinin temel niteliklerini yorumlamak olarak belirleyebiliriz. Bu amaca ulaşmak adına öncelikle korku, entelektüel, modernizm gibi tezimize yön veren kavramların incelenmesi gerekmektedir. Roman ve hikayelerdeki entelektüel bilinçteki kahramanların korkularının yazar kaynaklı olup olmadığını bulmak adına yazarların biyografilerini de ele almak doğru olacaktır. Genel olarak diyebiliriz ki ele aldığımız roman ve hikayelerdeki kahramanların korkularının bir kısmı yaşanmışlıklardan kaynaklanırken bir bölümü de yaşanılan devrin getirdiği sıkıntılardan kaynaklanan korkulardır. Yazarlarımızın eserlerinde çoğunlukla kahramanlarına kendi korkularını yaşatmayı tercih ettiklerini söyleyebiliriz. Yazarların kendi yaşamlarından yola çıkarak yorumlayacağımız korkularla birlikte modernizm kaynaklı entelektüel düzlemdeki korkular tezimizin asıl konusunu teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study namely“Literary Images of Fear - Fears of Intellectual in Novals and Stories of Ahmet Hamdi Tanpınar, Peyami Safa, Oğuz Atay”, the aim is to reveal fears which are developed by the effect of modernism and which are arising from their own biography of the authors of whom we will discuss novels and stories. We may determine the main goal of our thesis as to make a research over the novels and stories of these authors regarding the dimensions of fear and literature and to identify reasons of fear and results of this fear over the individuals and to interpret the findings then to reach out basic characteristics of relation in between literature and fear. In order to achieve this purpose, first of all it is required to make a research over concepts such as fear, intellectual, modernism directing our thesis. It shall be right to analyze the biographies of authors in order to find out fears of fictitious characters having intellectual consciousness within novels and stories are originated from the author's own fears. In general we may say that some of fears of these fictitious characters in novels and stories are originated from life experiences and some are originated from the problems of the era. We may say that our authors mostly prefer their fictitious characters to live authors' own fear. Together with fears which we will interpret considering own lives of these authors, modernism originated fears at intellectual platform will constitute the main topic of our thesis.