Adnan Özyalçıner'in öyküleri üzerine bir inceleme
A review on Adnan Özyalçıner's stories
- Tez No: 464672
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDOĞAN KUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Adnan Özyalçıner, 1950 Kuşağı, Sınıf Ayrımı, Kapitalizm, Şehirleşme, Doğa, Varoluşçuluk, Adnan Özyalçıner, 1950s, class difference, capitalism, urbanızatıon, nature, existentialism
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Adnan Özyalçıner; 1950 Kuşağının bütün yazarları gibi Sait Faik Abasıyanık'tan etkilenmekle birlikte, kuşak olarak eleştirdikleri Orhan Kemal ve Haldun Taner'in işlediği konular ile dil ve anlatımlarının da etkisi altında kalmıştır. İlk öykülerinde 1950 Kuşağının eserlerinde görülen bireysel temalar, varoluşçuluk felsefesinin etkileri, soyut imgeler ve uzun cümleler ağır basar. Bir süre sonra toplumsal sorunları ön plana çıkaran yazar, ideolojik yönü ağır basan öyküler yazmış, okur kitlesini de genişletmiştir. Bu durum dil ve üslubunda da etkisini gösterir. İlk öyküleriyle kültürlü, felsefeden haberdar olan okurlara seslenen cümleleri; daha sonraki öyküleriyle toplumun birçok kesimine hitap eder.
Özet (Çeviri)
Adnan Özyalçıner who was effected from Sait Faik Abasıyanık as the whole writers of language and 1950s, was effected from the subjects of Orhan Kemal and Haldun Taner whom they criticized from the point of generation. The personal subjects that seen in the generation of 1950s, the effects of Existentialism philosophy, abstract objects and long sentences have stronger influence. Then, the writer who highlighted the social problems wrote the ideologic stories and had a wide literal society. This also effects his language and pronounciation. At first, his sentences were important for the people who are cultural and understand from the philosophy, then also had on importance for the other people of the society.