İslamî finans sektörünün ekonomik kalkınmadaki rolü
The role of İslamic finance in economic development
- Tez No: 464680
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN ORHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Islamic, finance, Economic, Development, Role
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmanın amacı, İslamî Finans Sektörünün Ekonomik Kalkınmadaki Rolü göstermektedır. Birçok müslüman ülke azgelişmiş durumdadır. İslam'ın dinî ve sosyolojik ideolojisini bu ülkelerde kalkınma noktasında, ahlaki ve etik değişim gerçekleştirmek ve kurumlar kurmak için hayli faydalı bir biçimde kullanmaktadır. İslam, Hristiyan ve Yahudi teolojilere benzer bir biçimde faize mani olma konusunda bize bir şeyler söylüyor ve bu konudaki yegâne dinamik dindir. Ama aynı zamanda İslam karşılıklı ve kapsamlı ticaret ve finansman tarzları açısından önemli imkânlar sunuyor. Bu imkânlara diğer herhangi bir dinde veya sosyal düzende bu denli kolay ve eksiksiz bir izahına rastlamak mümkün değildir. Toplam Faktör Verimliliği (TFV) denilen, kolektif verimlilik için geliştirilmiş modern kavram İslam içinde kullanılmakta, İslam materyalist ekonominin bencilliği ve bireyciliğinden uzak durmaktadır. Batılı kimi akademisyenler İslamî bankacılığın kullanımını ekonomik kalkınma için daha faydalı görmekte, kimileri de İslam'ı müslüman ülkelerin kalkınması önünde bir tehdit ve engel olarak değerlendirmektedir. Umarız bu çalışma ilgili çalışma sahasına yeni, kıymetli bir teorik katkı sunarak faydalı olacaktır. Anahtar Kelimler: İslami, Finans, Ekonomik, Kalkınma, Rol.
Özet (Çeviri)
The drive of this Study is to stretch the real implication of DEVELOPMENT from Islamic viewpoint. Most of Muslim countries are LDCs and using the religious and social belief of Islam is very beneficial to create institutions and to take ethical and moral change for development in these countries. Islam seems to be the only dynamic religion and talks us about deterrence of interest, similar to Christian and Jewish theologies. But at the same time provides a complete setoff trade and financing modes, not simply and totally defined in any other religion or social order. Even TFP, a new concept for united competence has been advised in Islam, ostracism to self-centeredness and uniqueness of worldly finances. Approximately professors of WEST consider use of Islamic Finance more suitable for economic development, while others reflect Islam as obstacle & threat to development of Muslim countries. We confidence that the Study will be beneficial in this regard to deliver another valued hypothetical measurement to this arena of study