دور البنك الإسلامي للتنمية في تمويل المشاريع التنموية: دراسة حالة بوركينا فاسو
İslam Kalkınma Bankası'nın kalkınma projelerini finanse etmedeki rolü: Burkina Faso örneği
- Tez No: 966737
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET HERŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İslam Kalkınma Bankası, İslami finansman, kalkınma, Burkina Faso, Islamic Development Bank, Islamic finance, development, Burkina Faso
- Yıl: 2025
- Dil: Arapça
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: İslami Araştırmalar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finansı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
İslam Kalkınma Bankası, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerdeki kalkınma projelerinin finansmanında etkin bir rol oynamaktadır. Bu finansmanlar, üye ülkelerin ihtiyaçlarını karşılamış olup, faizsiz İslami finansman ilkelerine dayanmaktadır. Bu araştırma, İslam Kalkınma Bankası'nın Burkina Faso'daki kalkınma projelerinin finansmanındaki rolünü incelemeyi amaçlamakta; ayrıca finanse edilen en önemli projeleri, bu projelerin finansmanında izlenen yöntemleri ve projelerin Burkina Faso'daki kalkınmayı güçlendirmedeki etkisini ortaya koymayı hedeflemektedir. Çalışma, konuyla ilgili yazılanları incelemek amacıyla betimsel yöntemi, bankanın finansmanlarının Burkina Faso'da ekonomik ve sosyal kalkınmayı sağlama konusundaki etkinliğini analiz etmek amacıyla ise analitik yöntemi kullanmıştır. Araştırma, İslam Kalkınma Bankası'nın Burkina Faso'daki ekonomik ve sosyal kalkınmayı güçlendirmede etkin bir rol oynadığını ortaya koymuştur. Banka, enerji, altyapı, tarım, eğitim, sağlık hizmetleri gibi çeşitli sektörlerde 4,6 milyar dolar değerinde 217'den fazla projeyi finanse etmiştir. Çalışma, Burkina Faso'daki stratejik sektörlere yönelik tahsisatların artırılması ve tarım sektörüne öncelik verilmesi gerektiğini, çünkü bu sektörün ekonomiyi desteklemede ve halkın yaşamını iyileştirmede önemli bir rol oynadığını önermektedir.
Özet (Çeviri)
The Islamic Development Bank plays an active role in financing development projects in the member states of the Organization of Islamic Cooperation. These financings have met the needs of member countries, as they rely on interest-free Islamic financing principles. This research aims to study the role of the Islamic Development Bank in financing development projects in Burkina Faso. It also seeks to review the main funded projects, the methods used in financing them, and to highlight their impact on enhancing development in Burkina Faso. The study followed a descriptive approach to examine existing literature on the subject, as well as an analytical approach to assess the efficiency of the Islamic Development Bank's financing in achieving economic and social development in Burkina Faso. The study concluded that the Islamic Development Bank plays an effective role in promoting economic and social development in Burkina Faso, having financed more than 217 projects worth $4.6 billion across various sectors, including energy, infrastructure, agriculture, education, healthcare, and others. The study recommended increasing allocations to strategic sectors in Burkina Faso, with a particular focus on the agricultural sector, given its priority status due to its role in supporting the economy and improving people's lives.