Geri Dön

Afrika Birliği Örgütünün Afrika kıtasında barışa katkısı : Somali örneği

African Union Peace contribution in ordinary Africa: Somali examination

  1. Tez No: 464681
  2. Yazar: ABDILLAHI HASSAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İRFAN KAYA ÜLGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Afrika Birliği, Somali, Barış ve Güvenlik, Başarısız Devletler, Uluslararası Barış Gücü, African Union, Somalia, Peace and Security, Failed States, the International Peacekeeping Forces
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Birliği Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88

Özet

Afrika Birliği Örgütü, bir bölgesel uluslararası örgüt olarak 1960'ların başında Addis Ababa'da kurulmuş, 2002 yılında dünyadaki gelişmelere göre kendini revize etmiş ve Afrika Birliği adını almıştır. Günümüzde 55 üyesi bulunan Afrika Birliği, bir yandan Afrika kıtasını etkileyen açlık, kuraklık, eğitim ve sağlık gibi kronik sorunlar, öte yandan barış ve güvenliğin tesis edilmesi için çaba göstermektedir. İdealist bir düşünce ile kurulan Afrika Birliği, öngörülen hedeflere ulaşma bakımından mali ve insani eksiklikler nedeniyle sıkıntı yaşamaktadır. Bu noktada Batılı büyük devletler ve BM gibi global uluslararası örgütlerle işbirliği yapılmıştır. Afrika Birliği'nin Afrika kıtasında barış ve güvenliğe sağladığı katkıyı incelemeyi amaçlayan bu çalışmanın giriş bölümünde kavramsal /teorik çerçeve ve soru cümlesine yer verilmiştir. İlk bölümde Afrika Birliği örgütünün kuruluşu, amaçları, örgüt yapısı ve tarihsel gelişimi incelenmiştir. İkinci bölümde Afrika Birliğinin kıtada barışa sağladığı katkı örneklerle ortaya konmuştur. Son bölümde ise 1991'de Siad Barre'nin devrilmesinden bugüne“başarısız devlet”özelliği gösteren Somali incelenmiştir. Bu ülkede barış ve istikrarın tesisi için BM başta olmak üzere uluslararası toplumun çabaları ve özellikle Afrika Birliği'nin katkıları analiz edilmiştir. Afrika Birliği, idealist olduğu kadar gerçekçi bir örgüttür de. Zira, ne kadar gayri adil ve sömürgeciler arasındaki dengeyi yansıtacak biçimde çizilmiş olursa olsun Afrika'daki sınırlar değişmeyecek ilkesini benimsemiştir. Sınırların değişmesi yeni acılara sebep olacak, kıtada barış ve güvenliği tehdit edecektir. Tam bir başarı ortaya koyamamış olsa da Afrika Birliği'nin Afrika'nın diğer çatışma bölgelerinde ve Somali'de ortaya koyduğu performans barış ve güvenliğe katkı sağlamıştır.

Özet (Çeviri)

The Organization of African Unity was established as a regional organization at the beginning of the 1960's in Addis Ababa, and in 2002 was revised according to the developments in the world and was renamed into African Union. The African Union, which actually numbers 55 members, on the one hand performs activities in solving chronic problems affecting Africa, such as famine, drought, education and health, while on the other hand tries to establish peace and security. The African Union was established on an idealistic idea, while experiencing problems due to financial and human insufficiencies in terms of achieving its goals. In this regard, the Union is in cooperation with major Western countries and global international organizations such as the United Nations (UN). This paper aims to analyze the contribution of the African Union on peace and security in Africa. The introductory section includes a conceptual and theoretical framework and questions. In the first section was analyzed the organization's founding, its objectives, structure and historical development. Meanwhile, in the second section, with examples, was described the contribution of the African Union to the peace. The final section analyzes Somalia, a state which has shown a feature of being“Failed State”since the overthrow of Siad Barre in 1991. Moreover, this section analyzes the activities of the international community, led by the UN, and especially the contributions of the African Union, to the peace and stability in this country. The African Union, apart from being an idealistic organization, it is equally realistic as well, given that the organization has adopted the principle that African borders will not change, no matter that the continent was designed in a way that reflects the balance between injustice and colonialism. The change of the borders would cause new sufferings and would threaten peace and security in the continent. Although the African Union has failed to establish a comprehensive peace, with its performance in other conflict regions of Africa and particularly in Somalia, the organization has contributed to peace and security.

Benzer Tezler

  1. The comparative roles of the European Union and the African Union in peacekeeping

    Avrupa Birliği ve Afrika Birliği'nin barışı-korumadaki karşılaştırmalı rolleri

    ANNE PAULE NGOH NLEM

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2016

    Uluslararası İlişkilerKadir Has Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SİNEM AKGÜL AÇIKMEŞE

  2. L'entrée de la Turquie en Afrique sub-Saharienne face à l'influence Française et la présence Chinoise

    Fransız etkisi ve Çin varlığına karşı Türkiye'nin Sahara altı Afrika ülkelerine girişi

    KOUE PİERRE FRANCİS BOLOU

    Yüksek Lisans

    Fransızca

    Fransızca

    2011

    Uluslararası İlişkilerGalatasaray Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. F. SELCAN SERDAROĞLU

  3. Afrika Birliği'nin Afrika kıtasında işbirliği ve bütünleşme çabalarına katkısı

    The contribution of the African Union to cooperation and integration efforts in the African continent

    MOUHAMED BACHIR DIOP

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    HukukKocaeli Üniversitesi

    Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÇAKIR

  4. Afrika Birliği ve insan hakları koruma sistemi

    African Union and human rights protection system

    MUHAMAD OCEAN HAMPANDE

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    HukukAtatürk Üniversitesi

    Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER GEDİK

  5. Uluslararası Örgütler Hukuku açısından Afrika Birliği ve kıtadaki etkinliği

    African Union in terms of International Institutional Law and its efficiency in the continent

    AHMADOU DIAKITE

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    HukukHacettepe Üniversitesi

    Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHADIR BUMİN ÖZARSLAN