Küreselleşen gündelik yaşamın sanatsal nesne düzeni ve oyun kavramı ile ilişkisi
Artistic object disposition of globalized daily life and its relation with the concept of play
  1. Tez No: 464682
  2. Yazar: AYŞE. Ö BOZDURGUT
  3. Danışmanlar: PROF. İNSEL İNAL
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Nesne, Oyun, Toplumsal Direniş, Dil, Tarih, Bellek, Mizah, Heterojen, Gündelik Yaşam, Yaratıcı Oyuncu Direniş, Object, Play, Social Resistance, Language, History, Memory, Humor, Heterogen, Daily Life, Tactical Frivolity
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
“Küreselleşen Gündelik Yaşamın Sanatsal Düzeni ve Oyun Kavramıyla İlişkisi”başlıklı tez çalışması, nesneleşen gündelik yaşamın, kolektif hareketlerin yarattığı, kısa süreli eleştirel mesafeler aracılığıyla, ontolojik olarak kurulmasında ve işgalinde, oyunun bir taktik olarak önemini araştırır. Eylemlerin parçası olan nesne ve dilin, yeniden kolektif sembolik değiş tokuş zemini oluşturarak, özerk öznelerin politik kolektifleri yaratmasında ve özerk bir dil oluşumundaki fonksiyonelliği belirlenmiştir. Oyun bir taktik olarak, varolan sistemde anlık bir kırılma yaratarak, yeni bir varoluş biçiminin ve dünya algısının mümkün olabileceğini göstererek, öznenin bir yaşam biçimine değil, bir yaşama sahip olabileceği umudunu tüm korku güdümlü politikaların karşısına çıkarmıştır. Dolayısıyla, gündelik yaşama angaje olmak, kolektif birliği tetiklemek açısından sanat pratiklerinde de gerekli bir tavır olarak görülmüştür. Sanat özerkliğini, gündelik yaşam ve kolektif, dialojik, heterojen bir zeminde uygulamaya açarak işlevselleştirebilir ve sanatın yapısal bir dinamiği olarak oyun metodu, yüksel kültürün ötekisi olarak belirlenirken, ihtiyaç duyulan özgür ve yaratıcı eylem gücünü sağlayabilmektedir. Mizah yüklü bu oyunlar, otoriteleri bildikleri tanımların dışına çıkararak, karar vermelerini ve eyleme geçmelerini zorlaştırmakla birlikte, aynı zamanda bireyler için bir var oluş, öznel yaşamı ve arzuyu yeniden ele geçirme aracıdır. Bu bağlamda sanat da kaotik, erotik, yaşamsal, ruhun yeniden nefes alabileceği, kolektif, sistemi kendisine angaje ederek, sistemin içine nüfuz ederek ve aynı zamanda özerk bir güç yaratabilmektedir. Yaşam alanının bir devrim şeklinde değil, fakat bir an olarak yeniden ele geçirildiği süreçler dahilinde, toplumsal bilinçdışının hegemonyası oyun, karnaval ve kaosla aşabilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis headlined for 'Artistic Object Disposition of Globalized Daily Life and Its Relation With The Coscept of Play", is searching for the importance of play as a tactical frivolity, in the process of distraction of materialized daily life by transient critical margins and ontological construction on behalf of colective movements. The functionality of object and language as a vehicle of this movements, to create an autonomous language by generating a colective symbolic interchange ground, for autonomous agents to create political colectives is determined. Game as a tactical frivolity is opposed to all fear guided politics by creating an adhoc rupture on existent system, showing an other world perception is possible and the hope of owning a life instead of a life style for the agents. Thereby angaging to daily life is seen as a necessary presence in art practice, to trigger off the colective communion. Art practice can be operational by unfolding its autonomy on a colective, dialogic, heterogeneous ground of daily life and the metadology of game as an structural dynamic of art, which is defined as the other of high culture, can be able to provide the needed independent and creative force of action. Games charged by humor can burnish the authorities from their known identifications and make it complicated for them to take a decision and take an action, as well as it's a veichle of existence, to take over the nominative life and ambition for the individuals. In this coherence art can create a chaotic, erotic, vital, colective autonom force by populating to the system and engaging system to itself. The hegemony of social subconsciousness can be defeated by play, carnaval and chaos during the process of capturing the biotope not as a revolution but as a moment in time.