Çocuk tiyatrosunda reji
Directing in the children's theatre
  1. Tez No: 464683
  2. Yazar: BELGİ SAYĞI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERBİL GÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Çocuk Tiyatrosu, Reji, Yorum, Estetik, Children, Children's Theatre, Director, Review, Aesthetics
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dramatik Sanatlar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
Bu çalışmada öncelikle çocuklar için yapılan tiyatronun tarihsel gelişimi incelenmiştir. Daha sonra çocuk seyirci, oyun-sanat ilişkisi irdelenerek çocuk tiyatrosunun tüm bileşenleri araştırılmıştır. Farklı yaş gruplarındaki çocuk seyircilere ayrı ayrı değinilerek algılama biçimleri ve dikkat süreleri araştırılmıştır. Oyun ve sanat ilişkisinin oluşumu felsefenin estetik bakış açısıyla incelenerek, çocuklar için sanatın incelikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Edinilen bulgular doğrultusunda tiyatroda rejiyi oluşturan metin, oyuncu, tasarımcı, müzik ve dans gibi etmenlerin çocuk tiyatrosunda nasıl uygulandığı ve uygulanması gerektiği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the historical development of theater for children. In this sense, the child audience, game-art relationship was investigated by analyzing all components of children's theater. By referring to various children at different age groups, their perception way and attention period are analysed. By examining the relationship between art and the formation from the aesthetic point of view of philosophy, it is aimed to be clarifeid the delicacy of art for children. Consequently, it is tried to be focused and be clarified, how the fundemantels of directing, such as text, acting, design, music, dance…, should be integreted and executed.