Psychedelic akımının görsel kültür üzerindeki etkisi: Albüm kapakları örneği: Nemrud albüm kapağının ikonografik analizi
Effects of psychedelic movement on visual cultures: Album covers: Iconographic analysis of Nemrud album cover
  1. Tez No: 464684
  2. Yazar: BERİL DİLCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KERİM KARAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Müzik, Fine Arts, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Psychedelic, Psychoactive Substances, Album Cover, Iconographic Analysis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Psychedelic sanat akımı benzersizliğini döneminin politik ve kültürel olaylarından alan, 1960 ve 1970'lerin görsel ve işitsel sanat yapıtlarını derinden etkileyen bir sanat formudur. Psychedelic Rock ise günümüzde hala varlığını sürdüren bir müzik akımıdır. Bu akımın doğuşu albüm kapağı tasarımlarını da etkilemiştir. Akımın gelişmesinde sosyo-kültürel etkenler büyük rol oynarken psikoaktif maddelerin kullanımı akıllarda soru işareti olarak kalmıştır. Madde kullanımının görsel ve işitsel yaratı üzerindeki etkileri hala tartışılmakta olan bir konudur. Bu tez çalışmasının amacı seçilen müzik gruplarının albüm kapakları üzerinden yapılan analizin türün kapsamlı özelliklerini ortaya çıkarması ve bu özelliklerin varsanılarla ne kadar ilişkili olduğunun tespit edilmesidir. Bu bağlamda yapılan üç aşamalı analiz ile seçilen albüm kapaklarının üç elementine dikkat edilmiştir; grafik, renk ve tema. Bu elementlerin kulanım amaçları, şekilleri ve taşıdıkları kültürel mesajlar bu çalışmanın ana amacını oluşturmaktadır. Anahtar Kelimler: Psychedelic, Psikoaktif Maddeler, Albüm Kapağı, İkonografik Analiz
Özet (Çeviri)
Psychedelic art is an art form which takes its uncommonness from the political and cultural circumstances of the era and it affects 1960's and 1970's music and visual arts. Psychedelic Rock genre still contunius its existence today. Birth of this genre affects the album cover art. Socio-cultural factors has a remarkable efects on the progress in this genre however the effects of drug usage is left a questionmark on minds. Drug usage on creativity is still a contradictive topic. The purpose of this dissertation is to reveal the comprehensive features of the genre by the analysis of the selected music band's album cover arts and find out its relations with hallucinations. In the light of the given content, there are three elements which will be searched in the selected album cover arts with a three stage analysis method. These elemets are; graphics, color and the theme. Examine the usage purposes, forms and the messages carried by these elements are the main purpose of this study.