Turkish psychedelia: the revival of Anatolian pop
Türk saykodeliyası: Anadolu pop'un geri dönüşü
  1. Tez No: 585054
  2. Yazar: SETENAY GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT SOYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, İletişim Bilimleri, Music, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu Pop, Anadolu Rock, Revival, Saykodelik Müzik, Türk Halk Müziği, Rock Müzik, Anatolian Pop, Anatolian Rock, Revival, Psychedelic Music, Turkish Folk Music, Rock Music
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
2000li yıllardan itibaren 70li yıllarda yapılmış Anadolu pop müziği ve türk halk müziğinin uluslararası müzik sahnesinde popüler olduğunu gözlemlemek mümkündür. Örneğin 2010 yılında İngiliz Müzisyen Andy Votel, Mustafa Özkent'in 1973 yılında yayınlanan bilinmeyen albümü Gençlik ile Elele İngilitere'de listelere vurduğunda ona Anadolu popun Doktor Frankenstain'ı lakabı takması gibi. Ya da Anadolu popun önemli sanatçılarından Selda Bağcan'ın Türk Saykodelik müziğinin kraiçesi haline gelmesi ve 2016'dan itibaren önemli festivallerde İsralilli müzik grubu Boom Pam ile sahneye çıkması gibi. Bugün Türk saykodelik müziğin popülerliğinin giderek yükseldiğini söyleyebiliriz. Elektronik müzik sahnesinde Hey Douglas, Grup Ses, Kozmonotosman, Acid Pauli gib isimlerle yükselen bu tür, Altın Gün, Baba Zula, Gaye Su Akyol, Derya Yıldırım ve Grup Şimşek gibi isimler ve gruplarla akustik olarak da etkisini genişletmeye devam ediyor. Bu isimler ve gruplar sadece Türk müzisyenlerinden değil aynı zamanda uluslararası müzisyenlerden oluşmakta ve kültürler ötesi trendleri yansıtmaktadır. Bu tezde yerel bir müzik tarzı olan Anadolu popun yeni bir isim ve hava ile geri dönüşünün arkasındaki süreci inceliyorum.
Özet (Çeviri)
Since 2000s it is possible to observe the popularization of the 70s Anatolian Pop and Turkish Folk Music in international music scene. In 2010 English musician Andy Votel labeled Mustafa Özkent as Dr. Frankenstain of Anatolian Pop when Mustafa Özkent's not-so-popular album“Gençlik ile Elele”in 70's hit the charts in UK. In 2016 renowned Turkish Anatolian Pop star Selda Bağcan has become the queen of Turkish psychedelia and has been giving concerts in the most important festivals. The popularity of Turkish Psychedelic Music increasing either in the electronic music form with DJs like Hey Douglas, Grup Ses, Kozmonotosman, Acid Pauli or acoustic bands and singers like Altın Gün, Baba Zula Gaye Su Akyol, Derya Yıldırım ve Grup Şimsek. These artists and bands are not only consists of Turkish but international musicians and reflect transcultural trends. In this thesis I examine and explain what is behind this process of revival of a local music genre with a new name and a new flair in international music scene: Turkish Psychedelia.