Okul yöneticilerinin öğretim liderliği davranışları ile okulda kuşaklararası iklim ve kuşaklararası öğrenme arasındaki ilişki
The relationship between school administratörs' instructional leadership skills and intergenerational learning and the i̇ntergenerational atmosphere in school
  1. Tez No: 464689
  2. Yazar: ENDER KAZAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONER POLAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretim liderliği, kuşaklararası iklim, kuşaklararası öğrenme, öğretmen, okul yöneticisi, Instructional leadership, intergenerational atmosphere, intergenerational learning, teacher, school administrators
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin, okul yöneticilerinin öğretim liderliği davranışlarını gerçekleştirme düzeylerine, okulda kuşaklararası iklime ve kuşaklararası öğrenmeye ilişkin algı düzeylerini saptamak ve bu değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Araştırma, tarama modelinin kullanıldığı, ilişkisel nitelikte betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini, 2015–2016 eğitim öğretim yılında Düzce ilinde bulunan ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim okulları ve bu okullarda görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmada, öğretim liderliğine ilişkin veriler, Lineburg (2010) tarafından geliştirilen,“Öğretmenlerin Öğretim Uygulamaları Üzerindeki Değişimde Okul Müdürlerinin Öğretim Liderliğinin Etkileri”ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Kuşaklararası iklime ilişkin veriler, King (2010) tarafından geliştirilen,“İşyerinde Kuşaklararası İklim Ölçeğinin Geliştirilmesi”ölçeği aracılığıyla ve son olarak öğretmenlerin kuşaklararası öğrenmeye ilişkin algıları, araştırmacı tarafından geliştirilen kuşaklararası öğrenme ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmada, öğretmenlerin, yöneticilerinin öğretim liderliği davranışları göstermelerine, kuşaklararası iklime ve kuşaklararası öğrenmeye ilişkin algılarının yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Ayrıca, öğretim liderliği ile kuşaklararası iklim ve kuşaklararası öğrenme arasında pozitif yönlü orta düzey bir ilişki; kuşaklararası iklim ile kuşaklararası öğrenme arasında pozitif yönlü orta düzey bir ilişki tespit edilmiştir. Kuşaklararası iklimin, öğretim liderliği ile kuşaklararası öğrenme arasında aracı değişken olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The goal of this study is to determine the levels of perception related to the ability of school administrators to put their instructional leadership skills into practice and comport themselves properly, intergenerational learning, and the intergenerational atmosphere in schools, and also to establish the relationship between these variables. This study is a qualitative descriptive research project which makes use of the relational screening model; it was conducted during the 2015-2016 academic year. The study population consists of elementary, middle, and high (secondary) schools in Düzce province as well as schools in 7 central districts connected to said province and the teachers who work there. In this study, data related to instructional leadership was collected using the scale developed by Lineburg (2010), found in“The influence of the instructional leadership of principals on change in teachers' instructional practices”. Similarly, data related to intergenerational atmosphere was collected using the scale developed by King (2010) in“Development and validation of the workplace intergenerational atmosphere scale”, while data concerning intergenerational learning was collected using the“intergenerational learning scale”, which was developed independently by the researcher. This study found that both teachers' and school administrators' perceptions regarding the intergenerational atmosphere in the school, intergenerational learning, and their demonstration of suitable instructional leadership behaviors were consistently high-level. In addition, a moderate, positive correlation between instructional leadership and intergenerational atmosphere/intergenerational learning was found, as was a moderate, positive correlation between intergenerational atmosphere and intergenerational learning. Intergenerational atmosphere was identified as the mediating variable between instructional leadership and intergenerational learning.