Belgesel sinemada dramatik yapı
Dramatic structure in documentary film
- Tez No: 464690
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ARSLANTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Documentary film, dramatic structure, reality, Iranian Cinema
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Dramatik Sanatlar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmada, belgesel sinemaya dair bugüne kadar yapılan belli başlı tanımlar, yaklaşımlar, saptamalar değerlendirilerek, belgesel sinemaya farklı bir bakış açısı getirilmeye çalışılmış; böylece günümüz dünyasının, belgesel filmden beklentileri ortaya konulmuştur. Belgesel film, yaşanan gerçeklerin yansımasıdır; ancak unutulmamalıdır ki söz konusu gerçekler, insan zihninin filtresinden geçerek, teknoloji aracılığıyla kaydedildikten sonra yansıtılmaktadır. Belgesel film, sanatsal bir medya aracıdır; bu da onun tasarıma ve estetiğe tâbi olduğu sonucunu doğurur. Sinema, içinde barındırdığı ögeleri, kendinden önceki sanatlardan; anlatım dilinin yapısal özelliklerini ise edebiyat ve tiyatrodan almıştır. Edebiyat ve tiyatronun temel taşı olan dramatik yapı, belgesel sinemanın da vazgeçilmez inşa malzemesi olmuştur. Bu çalışmada, İran sinemasından seçilen belgesel film örnekleri üzerinden, dramatik yapının belgesel sinemada nasıl uygulanabileceğine ilişkin somut veriler sunulmuş, değerlendirmeler yapılmıştır. Böylece dramatik yapının, sanılanın aksine gerçekliğe gölge düşürmediği, anlatılmaya çalışılan gerçeği, daha etkili sunmanın bir yolu olduğu kanıtlanmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler Belgesel Sinema, Dramatik Yapı, Gerçek, İran Sineması
Özet (Çeviri)
In this study, a different perspective of documentary film was introduced and the expectations for documentary film in today's world were presented through an assessment of the basic definitions, approaches and evaluations applied to date to documentary film. Documentary film is a reflection of realities; however it should not be forgotten that those realities are reflected after having been recorded with technology and filtered through the human mind. Documentary film is an artistic medium; this leads to the conclusion that it is subject to design and aesthetics. Cinema takes elements from older arts and narrative style structure from literature and theater. Dramatic structure, the cornerstone of literature and theater, is also one of the essential building blocks of documentary film. In this study, concrete examples of how dramatic structure can be applied in documentary film are presented and evaluated through the selected documentary films of Iranian cinema. Thus, it has been asserted that dramatic structure, contrary to popular belief, does not overshadow reality, but functions as a way to present it more effectively.