Yeni istihdam biçimleri ve sendikacılık
New types of employment and trade unionism
  1. Tez No: 464840
  2. Yazar: ELİF BENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK SAPANCALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Atipik İstihdam, Esnekleşme, Ayrımcılık, Sendikalar, Atypical Employment, Flexibility, Discrimination, Trade Unions
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Değişen üretim sistemleri beraberinde yeni istihdam biçimlerinin oluşmasını gerekli kılmaktadır. 1980'den itibaren etkisini gösteren küreselleşme ile birlikte uluslararası alana taşınan üretim aşamaları gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere doğru kayarken beraberinde rekabeti kaçınılmaz bir unsur olarak getirmektedir. Bu durumda esasen piyasanın ihtiyaçlarına göre üretim yapabilmeyi olanaklı kılan esnek çalışma biçimlerinin geçen dönemin aksine üretim sisteminin temeline oturmasını sağlamaktadır. Böylece giderek esnekleşen üretim biçimleri ile üretimin her aşaması değişeme uğramaktadır. Kuşkusuz bu durum en başta korunmasız, güvencesiz ve eğreti istihdam biçimlerinin yaygın olduğu ikincil işgücü piyasalarında etkili olmaktadır. Tüm bunlarla birlikte giderek zayıflayan sendikacılık faaliyetleri korunmasız kesimlerden giderek uzaklaşmakta, etkisini gösterememektedir. Ülkeler için artık emeğin konumundan çok uluslararası piyasalarda etkin olmak ve sermayeyi ülkelerine çekmek daha öncelikli olduğundan emek için koruyuculuk giderek yok olmaktadır. Özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde güçlü sendikacılığın olmaması yeni çalışma biçimlerini giderek daha fazla eğretlileşmesine neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
New employment types become necessary with the changes on production systems. After 1980s globalization starts to be more effective and with it, production stages relocated to international fields, as a result of this, competition converted to important process while production moves from developed countries to developing countries. Because of that situation, the flexible working types which let the market produce for its own demand, develop into the main production system on the contrary of the last period. In this manner, more flexible production systems change all processes of the manufacturing. Unquestionably, this manner, firstly effects the secondary labor market, which unprotected, unsecured and has atypical employment types. Although, increasingly weakened union activities progressively moving away from vulnerable sections and it's unable to show its effects. Being more effective in global markets and drawing attention of capital is more important for the countries rather than protecting labor force. Especially developing countries like Turkey, the absence of powerful unionism have let the labor force more and more atypical.