Deneysel trikloretilen uygulanan sıçanların testis doku hasarına vitamin d ve n-asetilsistein'in etkileri
Effect of vitamine d and n-acetylcysteine on experimental trichlorethylene induced testiculer damage in rats
- Tez No: 464917
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN ÖZTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Trikloretilen, N asetil sistein, Vitamin D, Antioksidan, Trichloroethylene, N-acetylcystein, Vitamine D, Antioxidant
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Trikloretilen (TCE); klorinli hidrokarbon olup metal parçalarının indirgenmesinde kullanılmaktadır. Kullanım sonucunda suda çözünen kısmi uçucu TCE çevresel yoğun kirletici maddedir. Genellikle metal indirgeme işlemleri sırasındaki buharlaşma veya kontamine suların kullanımı ile reaksiyonlar oluşturmaktadır. TCE organizmada geri dönüşümü olmayan iki yolakla metabolize edilir. Sitokrom P-450 enzimi aracılığı ile oksidasyon yapılarak veya glutatyon antioksidan mekanizması ile redüksiyonu yapılarak. Yapılan toksisite çalışmaları TCE ve glutatyon konjugasyonu ile oluşan TCE metabolitlerinin nefrotoksik ve organotoksik olduğunu göstermiştir. Trikloretilen ve toksik metabolitlerinin erkek üreme sistemi testis dokusunda hasar yaptığı ve sperm örneklerinde fertilizasyon kapasitesinin azaldığı gösterilmiştir. Vitamin D ve N-Asetilsistein (NAC) hücre koruyucu ve antioksidandır. Bu çalışma, Trikloretilenin testis dokusunda oluşturduğu oksidatif hasarın NAC ve Vit D ile azaltılabileceği düşünülerek planlanmıştır. TCE'nin NAC, Vitamin D ve birlikte verilmesinin testis hasarı üzerine olan etkilerini azalttığı kanaatine varılmıştır. Trikloretilen'in biyolojik etkilerinin araştırılması ve TCE'ya maruziyet sonrası yan etkilerinden koruyucu araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır. TCE bağlı gelişen testis hasarı bireylerin yaşamlarında infertiliteye sebep olabilmektedir. Bugüne kadar yapılan araştırmalarda TCE maruziyet sonrası NAC ve vitamin D etkisine bakılmamıştır. TCE'nın testis üzerindeki olumsuz hasarından koruyucu yöntemlerin bulunması ile bireylerin yaşamlarına katkı sağlaması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Trichloroethylene (TCE); The chlorinated hydrocarbons are used for the reduction of metal parts. As a result of the partial use of water soluble volatile TCE intensive environmental contaminants. Usually by use of evaporation or contaminated fluids during the metal reduction process constitutes reactions. TCE is metabolised in two ways irreversible organism. Making oxidation through cytochrome P-450 enzymes or making reduction by glutathione antioxidant mechanism. Toxicity studies performed TCE and the TCE metabolites formed by glutathione conjugation showed nephrotoxic and organotoxic. TCE and toxic metabolites of the male reproductive system damage in his testicle tissue and has been shown to decrease the fertilization capacity of the sperm sample. Vitamine D and N-acetylcysteine (NAC) are cell protective and antioxidant. This study design to exhibited possibility; TCE induced oxidative damage in testes tissue can be reduced with NAC and Vit D. We concluded TCE with the administration of NAC and Vitamin D reduce the effects on testicular damage. There are needed to some research about biological effect of TCE and potential protective agents against to harmfull metabolites of TCE. TCE induced testicular damage can lead to infertility in the lives of male. So far, research in the NAC and vitamin D after exposure to TCE has not looked at the impact. It is aimed findings protective method from the negative damage of TCE on the testes contribute to the lives of individuals.