Kontamine edilmiş farklı materyallerde bir biyoterör ajanı olan bacillus anthracis sporlarının gama radyasyonla inaktivasyonun değerlendirilmesi
Evaluation of inactivation in different materials contaminated by bacillus anthracis spores as a bioterrorism agent with gamma radiation
- Tez No: 464934
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MESUT ORTATATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Microbiology, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Biyoterörizm, Bacillus anthracis, gama radyasyon, dekontaminasyon, Bioterrorism, Bacillus anthracis, gamma radiation, decontamination. Suported by: This study was supported by GATA ARGE fund
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi KBRN Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bir biyolojik ajan saldırısında kapalı zarf ve paket içindeki veya etrafa saçılıp kontamine ettiği evrak, sıvı, gıda ve hassas cihazların dekontamine edilmesi büyük öneme sahiptir. Bu çalışmada şarbon kontamine paket ile yapılan bir saldırıda kirlenme ihtimali olan kâğıt, kumaş ve sıvı materyallerin zarar görmeden dekontaminasyonu için ihtiyaç duyulacak gama radyasyon miktarını belirlemeyi hedefledik. Her bir deney grubunda 11 olmak üzere hazırlanan kâğıt, kumaş ve sıvı olarak steril serum fizyolojik örnekleri 5 x 107 virulan B. anthracis sporu ile kontamine edildi. Çalışma grubundaki örneklere 5.49, 11.58, 17.21, 21.75, 27 ve 33.1 kGy dozunda Co60 kaynaklı gama radyasyon uygulandı. Yapılan spor canlılık kontrolünde kâğıt örneklerin 11.58 kGy, kumaş ve sıvı örneklerin ise 17.21 kGy gama radyasyonla tam olarak dekontamine oldukları saptandı. Uygulanan 5.49 kGy dozundaki gama radyasyonla kâğıt ortamdaki spor canlılığının %94.30 azalırken, kumaş yüzeyindeki inaktivasyonun %99.18, sıvı ortamda ise bu oranın %95.51 olduğu belirlendi. Bir biyoterör saldırısında, özellikle posta yoluyla gönderilen mikroorganizmaların bulunduğu ortamın ve kirlettiği materyallerin dekontaminasyonunda, kriminal işlemlerin mevcut kanıtlara zarar vermeden güvenli bir şekilde uygulanmasında, şüpheli paketlerin serolojik ve moleküler analizi öncesinde ortamdaki mikroorganizmayı inaktive etmede güvenlik aralığı ile birlikte 20 kGy dozunda gama radyasyonun kullanılabileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Decontamination of critical documents, liquids and instruments contaminated by a biological agent attack a delivered by sealed envelop or packet causing contamination is of great importance. We aimed to determine the gamma radiation dose for decontamination of paper, fabric and liquid materials without causing any damage to thıs material, in this study. In each study group which containing 11 piece of paper , fabric or sterile saline contaminated with 5x107 virulant B. anthracis spore. These samples were exposed with the doses of 5.49, 11.58, 17.21, 21.75, 27 ve 33.1 kGy, respectively by gamma radiation from the Co60 source in the study groups. After irradiation of all samples viability assesment of B. anthracis spores were made. Full decontamination was achieved by 11,58 kGy for paper samples, by 17,21 kGy for fabric and liquid samples. Gamma radiation dose of 20 kGy together with its confidence interval is considered to be used for the inactivation of the microorganisms in the media before the serologic and molecular assay of suspected packets before criminal procedures without harming the present evidences in a biological terror attack.