Sarı prenses çiklit (Labidochromis caeruleus fryer, 1956) balığında embriyolojik ve larval gelişim: Morfometrik ve histolojik inceleme
The embryological and larval development of electric yellow cichlid (Labidochromis caeruleus fryer, 1956): Morphometrical and histological examination
  1. Tez No: 465070
  2. Yazar: ABDOLSALEH QARANJIKI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCÜMENT GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Biyoloji, Histoloji ve Embriyoloji, Fisheries Technology, Biology, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Çiklit, Embriyoloji, Larva gelişim, Histoloji
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu tez ile Afrika çikliti sarı prenses (Labidochromis caeruleus Fryer, 1956) balığının embriyonik ve larval gelişimi incelenmiştir. 27±1ºC su sıcaklığında havalandırmalı koşullarda tutulan 5 adet dişi damızlıktan (TB:7,46±0,68, K: 1,73±0,16, Toplam yumurta sayısı 140 adet, yumurta verimi: 28,0±13,13 adet/dişi) elde edilen yumurtaların kısa eksen boyu (YKEB) 2,84±0,06 mm (R2=0,53) ve uzun eksen boyu (YUEB) 3,86±0,04 mm (R2=0,24) olarak belirlenmiştir. Döllenmeden sonra ilk bölünme 1,5 saat sonra gerçekleşmiş, 38. saatte embriyonun vitellüs üzerinde oluştuğu görülmüştür. Açılma yaklaşık 74. saatten sonra gerçekleşmiştir. 25-27. günlerden itibaren vitellüs kesesinin tamamen çekildiği belirlenmiştir. 30 gün süreyle vitellüs uzun eksen boyu (VUEB için R2=0,87) ile vitellüs kısa eksen boyu (VKEB için R2=0,89) günlere göre azalırken, larvaların toplam boylarının (1. gün TB 5,86±0,25, 30. gün TB 17,30±0,25 mm, R2=0,99) ise doğrusal olarak arttığı belirlenmiştir. Larval gelişimde dokular histolojik kesitler üzerinden tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study embryological and larval development stages were determinate in African electric yellow cichlid (Labidochromis caeruleus). Eggs were collected from 5 female brood stock's oral cavity (kept in constant air condition at 27±1ºC, female's TL: 7.46±0.68, K: 1.73±0.16, Total egg number 140, fecundity: 28.0±13.13 eggs/female) Eggs short axis length (ESAL) and long axis length (ELAL) were measured as 2.84±0.06 mm, R2=0.53 and 3.86±0.04 mm R2=0.24 respectively. After fertilisation; 1.5 hours later the first blastomer and in 38 hours the first embryo structure and also in 74 hours later hatching were occurred. According to the larvae lengths and vitellus sac measurements in days 25-27 completely vitellus absorbed. Additionally the larval vitellus long axis lengths (for VLAL: R2=0.87) and vitellus short axis lengths (for VSAL: R2=0.89) were decreased day by day and larval total lengths (day 1. TL 5.86±0.25, day 30. TL 17.30±0.25 mm, R2=0.99) were increased. Larval development stages were identified on histological tissue sections. Cichlidae, Embryology, Larval development, Histology