Ortaokul fen bilimleri dersinde laboratuvar kullanımının öğretmen ve öğrenci görüşleri doğrultusunda incelenmesi
Survey on the laboratory use in secondary school physcial sciences in accordance with the view of teacher and student
  1. Tez No: 465099
  2. Yazar: ALİ KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Laboratuvar kullanımı, fen öğretimi, laboratory use, physical teaching
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ORTAOKUL FEN BİLİMLERİ DERSİNDE LABORATUVAR KULLANIMININ ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ DOĞRULTUSUNDA İNCELENMESİ ALİ KURT ÖZET Bu çalışmada Ortaokul Fen Bilimleri dersinde laboratuvar kullanımı, öğretmen ve öğrenci görüşleri doğrultusunda incelemiştir. Çalışmanın amacı laboratuvar kullanımının öğrenciye olan katkılarını ve öğrencinin derse ilgisine olan etkisini anlamak, laboratuvarın ders içerisinde yer alması gereken süreyi belirleyerek, derslerde laboratuvarın daha etkili kullanılmasına katkı sağlamaktır. Bu çalışma, 2016–2017 eğitim öğretim yılında Kahramanmaraş ilinde görev yapan 67 Fen Bilimleri öğretmeni ve ortaokul 7. sınıf (N=400) öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada tarama(survey) modeli kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak ise“öğretmen görüş anketi ve öğrenci görüş anketi”kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde betimsel istatistikler (f, %) kullanılmıştır. Çalışma sonunda öğretmen ve öğrencilerin görüşlerinden elde edilen verilerde Fen Bilimleri dersinde laboratuvar kullanımının derse olan ilgi ve dikkati artırdığı, öğrencinin derse hazırlanarak gelmesini sağladığı, derslerde laboratuvar kullanımının artırılması gerektiği gibi bir sonuca ulaşılmıştır. Ayrıca çalışma verilerinden laboratuvar kullanmadan Fen Bilimleri dersinin öğrenciler tarafından öğrenebilmesinin zor olacağı görüşleri ortaya çıkmıştır. Çalışma sonucunda aşağıdaki öneriler sunulmuştur. - Fen Bilimleri ders süresinin ve ders içerisinde laboratuvar kullanımının tekrar gözden geçirilmesi, - Öğrencilerin laboratuvarda bilişsel, duyuşsal ve psikomotor becerilerine katkı sağlayacak etkinliklere yer verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
SURVEY ON THE LABORATORY USE IN SECONDARY SCHOOL PHYSCIAL SCIENCES IN ACCORDANCE WITH THE VIEW OF TEACHER AND STUDENT ALİ KURT ABSTRACT At this study, laboratory use in secondary school physical sciences class is studied in accordance with the view of teacher and student. Aim of the study is to understand the contribution of the laboratory use to students and attention of the students to the class, to ensure the laboratory to be used more effectively by assessing how much time is needed for laboratory class. That study is carried out with 67 physical science teachers working in Kahramanmaraş and secondary school 7th grade students(N=400) during the 2016-2017 education year. At the study, survey model is used. As data collection tool, teacher view survey and student view survey are used. Descriptive statistics (f, %) are used for quantitative data. At the end of the study, results of the data from the teacher and student view survey show that, laboratory use in physical science class raise the interest and watchfulness in the class, ensure the students to come the class prepared and laboratory use should be enhanced during classes. Furthermore, as the data observed, the judgment of no laboratory classes makes the class hard to learn comes out. At the end of the study following suggestions are presented. - Going around the time of the physical science class period and laboratory use in it. - Ensuring the activities that students will benefit from cognitive, affective and psychomotor skills.