Farklı litolojilerden elde edilen akrilik bazlı yalıtım panellerinin mühendislik özelliklerinin araştırılması
The investigation of engineering properties of acrylic based insulation panels obtained from different lithologies
  1. Tez No: 465140
  2. Yazar: MUHAMMED ZİYA KARATAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. TAMER RIZAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Cephe kaplama, Akrilik, Yalıtım, EPS, Doğal kayaç
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Yapılarda ısı yalıtımı kavramı, enerjinin verimli kullanımı ısıl performansın sağlanması kaliteli yaşam beklentisi içinde olan herkesin öncelikli konularından birisidir. Çalışma kapsamında Genleştirilmiş Polistren (EPS) yüzeylerine farklı litolojilerden malzemeler uygulanarak elde edilen ürünlerin sadece dekoratif karakteristikleri değil, aynı zamanda yalıtım performansları da araştırılmıştır. Dış cephede kullanılmak üzere elde edilen ürünler muadillerine kıyasla boya maliyetlerini, uygulama süresini ve bina toplam yükünü azaltacak, doğal malzeme kullanıldığından dolayı daha estetik olacak, uygulama zamanı azaldığından dolayı maliyet uygunluğu getirecektir. Bu bilgiler doğrultusunda bakıldığında doğal kayaçların özelliklerinden faydalanarak mevcutta kullanılan kaplama malzemelerinin tüm olumsuz yanları minimize edilerek, dış duvar yüzeylerinde kullanılabilen çevreye duyarlı yeni bir yalıtım paneli geliştirmek amaçlanmıştır. Öncelikle çeşitli litolojilerden (Granit, Mikaşist, Bazalt, Kuvarsit, Ponza) elde edilen kum boyutu malzemeler kullanılarak % 25 akrilik ve % 75 kum oranında harçlar sıyırma yöntemi kullanılarak Genleştirilmiş Polistren (EPS) üzerine uygulanmıştır. Optimum değerleri tespit etmek için her litolojiden 2-4-6-8 mm'lik kalınlıkta sıva içeren yalıtım panelleri elde edilmiş ve her bir panel üzerinde Termal iletkenlik katsayısı, Eğilme ve Basma Dayanımı testleri yapılmıştır. Termal iletkenlik katsayısı değerleri tüm litolojiler için en düşük 2mm'lik panellerde en yüksek değeri ise 8mm'lik panellerde elde edilmiştir. Eğilme dayanımı değerleri de aynı şekilde termal iletkenlik de gözlendiği gibi kalınlıkla doğru orantılı artmaktadır. Basma dayanımı testlerinde 2mm'lik panellerde en yüksek değerler Granit (0,3994 MPa), Kuvarsit (0,4207 MPa) ve Pomza (0,4378 MPa) şeklinde verirken, 4-6-8mm'lik panellerde nispeten düşük değerler elde edilmiştir. Mikaşistte ise kalınlık ile basma dayanımı pozitif bir korelasyon sunmaktadır (2-4-6-8 mm'lik panellerde sırasıyla 0,2598-0,3072-0,3885-0,4338 MPa).Bazalttan elde edilen panellerde 2-4-6 mm'lik kalınlıktaki pozitif korelasyon sunarken (sırasıyla 0,4196-0,4237-0,4317 MPa) sadece 8mm'lik kalınlıkta ani bir düşüş (0,3261 MPa) olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of thermal isolation on the buildings, the efficient use of energy and the provision of thermal performance is one of the priorities of everyone who expects a quality life. In the scope of this study, not only the decorative characteristics of the products obtained by applying materials from different lithologies to the Expanded Polystyrene (EPS) surfaces, but also the insulation performances were investigated. Compared to their counterparts, the products obtained for use on the exterior will bring cost effectiveness because they will reduce paint costs, application time and total building load, will be more aesthetic due to the use of natural materials By looking at this information, it is aimed to develop a new environmentally sensitive insulation panel which can be used on exterior wall surfaces by minimizing all the negative aspects of existing coating materials by taking advantage of the properties of natural rocks. Firstly, the mortar with 25% acrylic and 75% sand were applied to the expanded polystyrene (EPS) by stripping method using sand size materials obtained from various lithologies (Granite, Micaschist,Basalt,Quartzite,Pumice). In order to determine the optimum values, insulation panels containing plaster of 2-4-6-8 mm thickness were prepared for each lithologic and thermal conductivity coefficient, bending and compressive strength tests were performed on each panel. The values of thermal conductivity coefficient values yielded lowest in 2mm panels and highest in 8mm panels for all lithologies The bending strength values are also increased in proportion to the thickness as observed in thermal conductivity. In the compressive strength tests, the highest values were found in Granite (0,3994 MPa), Quartzite (0,4207 MPa) and Pumice (0,4378 MPa) in 2mm panels and relatively low values in 4-6-8mm panels. In the micaschist, the thickness and compressive strength provide positive correlation (0,2598-0,3072-0,3885-0,4338 MPa on 2-4-6-8 mm panels respectively). On the panels obtained from the basalt, the compressive strength has a positive correlation with the thickness of 2-4-6 mm (0,4196-0,4237-0,4317 MPa respectively) and only a slight decrease in thickness of 8 mm (0,3261 MPa). KeyWords: Exteriorcoating , Acrylic, Isolation, EPS, Natural rock