The role and development of the construction industry in Turkish and world economy
İnşaat sektörünün Türkiye ve dünya ekonomisindeki yeri ve gelişimi
- Tez No: 465172
- Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİYE AKÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çimento, Ekonomi, Gayri Safi Milli Hasıla(GSMH), Gayri Safi Yurtiçi Hasıla(GSYİH), Hazır beton, İnşaat, Malzeme, Cement, Construction, Economy, Gross National Product (GNP), Gross Domestic Product (GDP), Material, Readymixed concrete
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
İnşaat sektörü insanlığın tükenmeyen ihtiyacı olan, ekonomiye katkısı önemli bir sektördür. Türkiye ve Dünya'da inşaat sektörünün ekonomideki payının ve etkilerinin, incelendiği bu çalışmadan elde edilen sonuçlara göre; inşaat sektörünün ekonomideki yerinin ve payının küçümsenemeyecek derecede büyük olduğu, elektronik dahil, tüm sektörlerin mekan ve altyapı gereksinimini karşılayan, ülke ekonomisindeki değişimlere fazlasıyla reaksiyon gösteren, kırılgan bir yapıya sahip olduğu,katma değeri düşük olsa da, zaman zaman hızı azalsa da bitmeyecek bir sektör olduğu, görülmüştür. Ayrıca sektörün en önemli ve en temel mazlemelerinden olan hazır beton ve çimento sektörünün inşaat sektöründe önemli bir yerinin olduğu, insanların barınma ihtiyacını karşıladığı için konut üretimininsektör içinde özel bir öneme sahip olduğu, ekonomide daralma yaşanması durumunda bile konut satışlarındaazalma olmadığı görülmüştür. Bu veriler ışığında inşaat sektörünün gelişmekte olan ülke ekonomilerindeki önemi dikkate alınmalı, GSYİH ve GSMH daki payının arttırılmasına çalışılmalı, malzeme ve tasarım sektöleri dahil katma değeri düşük emek yoğun üretim yerine, katma değeri daha yüksek tasarım ve üretim yapılması için çalışılmalı, yurtdışı pazar arayışları artarak sürdürülmelidir.
Özet (Çeviri)
Construction industry is one that is needed by humanity endlessly, of which contribution to the economy is important. According to the results obtained from this study in which the share and effects of the construction industry in Turkey and in the world are examined; it has been found that the role and share of the construction industry in the economy is considerably large, that it has a fragile structure which meets location and infrastructure requirements of all sectors including electronics, strongly reacting to changes in the national economy and that it is an industry that will never disappear even if its added value is low and its momentum decreases from time to time. Furthermore, it has been seen that the industries of ready-mixed concrete and cement, each being one of the most important and primary materials of the industry, have a significant place in the construction industry, that dwelling production has particular importance within the industry since it meets accommodation needs of people and that any decline in residence sales does not occur even in case of economic recession. In the light of these data, the importance of the industry in developing national economies should be considered, efforts should be made to increase the share of the industry in the GDP and the GNP, to make designs and production with higher added value instead of labour-intensive manufacturing with low added value including material and designing industries and search for foreign markets should progressively continue.