Non-destructive evaluation of healing of bone fracture using acoustic emission (AE)
Kemik kırıklarının iyileşme sürecinin tahribatsız akustik emisyon (AE) yöntemi ile belirlenmesi
  1. Tez No: 465375
  2. Yazar: DENİZ KARADUMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DURMUŞ ALİ BİRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akustik Emisyon (AE), Tahribatsız Muayene (TM), Çatlak Oluşumu ve Gelişimi, Kırık İyileşmesi, Sığır Kaval Kemiği, Acoustic Emission (AE), Non-Destructive Testing (NDT), Crack Initiation and Propagation, Fracture Healing, Bovine Tibia
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Akustik Emisyon (AE), stres altındaki bir malzemedeki hata mekanizmaları tarafından yayılan ultrasonik dalgaların gözlemlenmesi ve analizine dayanan bir Tahribatsız Muayene (TB) tekniğidir. Bu teknik aynı zamanda, kemik kırığı iyileşme sürecini değerlendirmek ve karakterize etmek için dokuların yapısal süreksizliklerinin gerçek zamanlı olarak izlenmesini sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, kemiğin kırık iyileşme evrelerinin değerlendirilmesinde AE tekniğinin uygunluğunu ve yararlılığını araştırmak ve kemiklerde çatlak başlangıcı ve yayılımını izlemek için bir TB metodolojisi geliştirmektir. Deneyler hayvan numunesi kullanılarak“in vitro”tekniklere dayandırılmış olup numuneler kırılma gerçekleşinceye kadar çekme yüküne maruz bırakılmıştır. Mekanik testler esnasında, AE sistem işlemcisi vasıtasıyla AE sinyallerin ölçümü ve kaydı yapılmıştır. Test numunelerinin her iki ucunda yüzey üzerine iki adet geniş bant piezoelektrik sensör yerleştirilmiştir. Yük-zaman grafiği ile kümülatif AE olay-zaman grafiği çakıştırılarak AE aktiviteleri gözlemlenmiştir. Bütün testlerde, artan çekme yüküne bağlı olarak kümülatif AE olay eğrisi hızlı şekilde artış göstermiştir. Ayrıca, AE başlangıç yükü AE olay oluşumu ile kayda değer doğrusal bir ilişki göstermiştir. AE olay eğrisindeki her önemli değişim kaydedilen sinyallere ait AE darbe sayısı, genlik (dB), mutlak enerji (ae), enerji (EU) ve tepe frekans (Hz) değerlerinde önemli artış göstererek örtüşmüştür.
Özet (Çeviri)
Acoustic Emission (AE) is a Nondestructive Testing (NDT) technique based on observation and analysis of ultrasonic waves propagated by failure mechanisms in a material under stresses. This technique provides real-time monitoring of the structural discontinuities of tissues in order to assess and characterize the bone fracture healing process. The goals of this study are to investigate the compatibility and usefulness of AE technique in the evaluation of fracture healing phases of the bone and to develop an NDT methodology for the monitoring of crack initiation and propagation in bones. The experiments depended on“in vitro”techniques using bovine tibia models. The test samples were subjected to tensile loading until fracture using a mechanical testing machine. During the mechanical tests, AE signals were captured and recorded via AE system processor equipped with two wideband piezoelectric sensors fixed to the surfaces of both ends of test samples. AE activities were observed by superposing force versus time and cumulative AE versus time diagrams. In experiments, the cumulative AE number for each period of time rose up exponentially with the incremental tensile load. Load for AE initiation demonstrated a convincing linear interaction with AE event generation. Each major change on AE event curve coincided with a significant increase of AE hit number, Amplitude (dB), Absolute Energy (ae), Energy (EU) and Peak Frequency (Hz) of the recorded signals.