Kızıldeniz'den Akdeniz'e: Ticaret, diplomasi ve güzergahlar (1600-1700)
From the Red Sea to the Mediterranean: Trade, diplomacy and routes (1600-1700)
  1. Tez No: 465488
  2. Yazar: ABDULMENNAN MEHMET ALTINTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İDRİS BOSTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kızıldeniz, Muha, Süveyş, kahve ve baharat ticareti, East India Company, Levant Company, The Red Sea, Mocha, Suez, coffee and spice trade, East India Compmany, Levant Company
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 274
Özet
Kızıldeniz son derece kurak ve veremsiz bir kıyı hattına sahip olmasına rağmen, büyük havzalar arasında aracı bir role sahip olması sayesinde dünya ticaretinin en önemli güzergâhlarından biri olmuştur. Bu doktora çalışması, Kızıldeniz ticaretinin ve bölgedeki diplomatik bağlantıların 17. yüzyıldaki durumunu göstermeyi hedeflemektedir. Bunu yapmak için, bu denizin Akdeniz ve Hint Okyanusu'yla olan irtibatı yakından incelenmiştir. Kızıldeniz'in uluslararası yapısı dikkate alınarak, Avrupalı şirketlerin Kızıldeniz'de ticaret arayışı ve Osmanlı idarecileriyle olan ilişkileri değerlendirilmiştir. Ayrıca, Kızıldeniz limanları arasındaki iç ticaret bağlantıları ile Kızıldeniz ve Mısır'dan elde edilen ürünlerin Osmanlı iç pazarında tüketimi konuları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The Red Sea has become one of the most important routes of world trade due to the fact that it plays an intermediary role between basins, despite it possessing an extremely arid and barren coastal line. This doctoral study aims to present a situational analysis of Red Sea trade and the diplomatic ties that existed in the 17th century. A detailed examination of the links between the above sea, the Mediterranean Sea and the Indian Ocean was necessary in order to fulfil this aim. The commercial pursuit of European companies in the Red Sea region and their relationship with Ottoman administrators was evaluated whilst bearing in mind the international nature of the Red Sea. In addition to this, topics such as the internal trade links between the ports of the Red Sea and the consumption of produce from the Red Sea and Egypt in the Ottoman domestic market will also be examined.