Toplumsal hareketlerde medyanın, sosyal medyanın ve entelektüellerin rolü: Gezi Parkı protestoları örneği
The role of media, social media and intellectual in social movements: The case of Gezi Park protest
- Tez No: 465526
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR DOLGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Journalism, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal hareketler, yeni toplumsal hareketler, medya, yeni medya, sosyal medya araçları, entelektüel, Gezi Parkı Protestoları, Social movements, new social movements, media, new media, social media instruments, intellectuals, Gezi Park Protest
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Yapı - Sosyal Değişme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Toplumsal hareketler, toplumda yaşanan hoşnutsuzluğun dışa vurumu, taleplerin dile getirilmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Bu hareketlerin temelinde mevcut düzenden hoşnutsuzluk, bazen alternatif yaşam tarzı, yeni bir dünya görüşü, bazen de yeni bir yönetim anlayışı ya da ekonomik refah yatmaktadır. Toplumsal hareketlere bir yönüyle mevcut gidişata bir karşı çıkma çağrısı da denilebilir. Bu karşı çıkma çağrısının farklı kesimlere iletilip sınırları aşmasına yardımcı olan mecra ise hiç şüphesiz medya ve kitle iletişim araçlarıdır. Medyanın varlığı bu değişim isteğinin eşit, katılımın yüksek olduğu ve sınırlarını aşan, kamusal alan zemini oluşturulmasında büyük önem taşımaktadır. Ancak ana akım medya unsurları genelde toplumsal hareketlerin karşı çıktığı sistemin bir parçası olduğu için, toplumsal hareketlerin sesi cılız kalabilmektedir. Bu noktada toplumsal değişimi isteyen ve destekleyenler, alternatif bir medya aracı olarak sosyal medya araçlarını kullanmaktadır. Medya ve sosyal medyanın yanı sıra, toplumsal hareketler üzerinde etkili olan bir diğer unsur ise entelektüellerdir. Türkiye'de entelektüel denilen zümre gazeteci, akademisyen, yazar ve sanatçılardan oluşmaktadır. Entelektüellerin toplumsal hareketleri ve siyasallaşmış sosyal sınıfları etkilediği bilinmektedir. Bu bağlamda, bu tez çalışmasıyla Gezi Parkı protestoları örneği üzerinden toplumsal hareketlerde medya, sosyal medya ve entelektüellerin rolünü incelemek amaçlanmıştır. Yapılan inceleme ve değerlendirmelerde yeni bir toplumsal hareket örneği olan Gezi Parkı protestolarının nasıl ortaya çıktığı, hareketin amacı, protestoların geldiği noktada siyasi erkin rolü irdelenmiştir. Bu süreçte ana akım medyanın varlığı, alternatif medya olarak kullanılan sosyal medyanın yükselişi ele alınmıştır. Entelektüel güruh içinde yer alan gazeteci, yazar, akademisyen, hukukçu ve sanatçıların protestolar boyunca sergilediği duruşa mercek tutulmuş, özellikle liberal entelektüellerin söylemleri üzerinden bir analizle durumun fotoğrafı çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
Social movements reflect the dissatisfaction in a society and emerge as expression of some requirements generally. The dissatisfaction of current regime, alternative lifestyle, a new world view, a new method of management or a wish for economic well-being forms the basis of these movements. It can be said that, the social movements are call of opposition the current situation. The media and mass media help obviously spreading of this call to different sections. The existence of media is quite important that is being the changing demand spread out, is being created an egalitarian and participatory public sphere. However, main current media elements are generally part of system, that is stand out against critical social movements, the actions that is realized for social movements, don't swell. In this point, social media instruments come in, which are more brave and effective than main current media. The intellectuals are another element as effective as media and social media on social movements. We say the intellectuals that class consists of journalists, academicians, writers and artists. It's known that the intellectuals effect the social movements and politicize social classes. This study aims to look at a social movement, the factors effecting and leading it with the case of Gezi Park protest. This study try to research how media played role in Gezi Park protest, which is a social movement, how social media became an alternative media instrument, with liberal intellectuals discourse analysis the role of intellectuals on this movement.