Toplumsal hareketlerde sosyal medyanın etkisi (Gezi Parkı örneği)
The effect of social media on social movements (Gezi Park example)
  1. Tez No: 703533
  2. Yazar: ENES GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BİÇİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Public Administration, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal hareket, Sosyal medya, Gezi Parkı, Social activity, Social media, Gezi Park
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Toplumsal hareketler toplumda var olan hassasiyetleri anlama ve toplumsal gerçekleri görme adına büyük önem taşımaktadır. Zaman içerisinde toplumda ve teknolojide meydana gelen değişim sebebi ile toplumsal hareketlerin ortaya çıkış sebeplerinde, örgütlenme biçimlerinde, eylem tarzlarında da bir takım değişiklikler meydana gelmiştir. Özellikle internete bağlı mobil cihazların artık her an kişilerin yanında olması ve istendiğinde internete bağlanabilmeleri, kısa zamanda daha çok kişiye ulaşabilmeleri ve internet ortamının denetiminin zor olması sosyal medya ve internet ortamını toplumsal hareketlerin başlaması, gelişmesi, hareket içerisindeki eylemcilerin haberleşmeleri açısından yeni bir araç haline getirmektedir. Bu çalışmada internet ve sosyal medyanın toplumsal hareketlerde hareketin ortaya çıkması, hareketin yayılması, hareketin devamı süreci ile toplumsal olaylara katılanların haberleşmeleri üzerine etkilerini ortaya koyabilmek amaçlanmıştır. Bu amaçla ülkemizde toplumsal olaylar bağlamında hem yerel hem de evrensel anlamda çok önemli bir yere sahip Taksim Gezi Parkı Olayları incelenerek bu eylemlere katılan eylemcilerin internet ve sosyal medya araçlarından nasıl yararlandıkları anlaşılmaya çalışılacaktır. Çalışmanın birinci bölümünde kuramsal anlamda Toplumsal Hareket kavramı, toplumsal hareketlerin doğuşu ve gelişimi, yeni toplumsal hareketlere geçiş ve gelişim sürecine değinilecektir. İkinci bölümde internet ve sosyal medya kavramları ile sosyal medyanın toplumsal olaylardaki etkileri incelenecek, üçüncü bölümde ise Gezi Parkı Toplumsal Hareketinde sosyal medyanın etkisi örnek olay üzerinden değerlendirilmeye çalışılacak, sonuç kısmında araştırma sonucunda ulaşılan sonuçlar ile öneriler sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
Social activities are of great importance in order to understand the sensitivities existing in society and to see the social realities. Some changes have occurred in the reasons of the emergence of social activities, in the forms of organization and in the modes of action, due to the change in society and technology by the time of progress. Especially the fact that people have always mobile devices which are connected to the Internet and that they can connect to the Internet when desired, reach more people in a short time, and that the Internet environment is difficult to control make the social media and the Internet new means in terms of the initiation and development of social activities and the communication of the activists in the activity. In this study, it is aimed to reveal the effects of the internet and social media on the emergence of the activity in social activities, the spread of the activity, the continuation period of the activity and the communication of those participating in social incidents. For this purpose, by examining Taksim Gezi Park Incidents, which have a great importance both locally and universally in the context of social incidents in our country, it will be tried to understand how the activists who participated in these actions benefited from the internet and social media means. In the first part of the study, the concept of Social Activity, the formation and development of social activities, the transition to new social activities and the development process will be discussed. In the second part, the concepts of internet and social media and the effects of social media on social incidents will be examined, in the third part, the effect of social media in Gezi Park Social Activity will be evaluated through a case study, and in the part of conclusion, the results of the research will be presented with the suggestions.