Türkiye'de popüler dindarlık ve medya ilişkisi
Popular religiosity and media relations in Turkey
- Tez No: 465530
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL DEMİREZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Popüler Dindarlık, Medya, Popüler Kültür, Televizyon, Popular Religiosity, Media, Popular Culture, Television
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Popüler kültürün yaygın ürünleri olarak medya teolojik yansımanın bir aracı olarak kullanılabilmektedir. Günümüzde radyo, televizyon, sinema gibi kitle iletişim araçlarında dinî inanç ve pratikler, farklı formlar altında ve yaygın olarak var olmaktadır. Ancak kitle iletişim araçlarında yer alan ve bu araçların simge ve kodlarına adapte olmuş din genellikle popüler din şeklinde tezahür etmektedir. Bu çalışmada medya ekseninde yaşam bulan popüler kültür ve popüler dindarlık arasındaki ilişki Türkiye örneğinde ele alınmıştır. Çalışmada popüler kültür ürünü olarak televizyon ve popüler din arasındaki ilişkinin açıklanması hedeflenmiştir. Bu kapsamda Türkiye'deki ulusal ve ticarî televizyon kanallarında yayınlanan dinî içerikli programlar arasından seçilen örnek programlar incelenmiştir. İncelenen programlar, ilk olarak anlatısal yapıları bakımından kesitlere bölünerek analiz edilmiştir. Ardından, analizlerden elde edilen veriler ışığında bu programların popüler din ile ilişkileri değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirmeler, bu programların popüler din anlayışına katkılarına ilişkin bilgiler sunmuştur.
Özet (Çeviri)
Media as popular cultures widespread products can be used as a material for theological reflection. Today, religious beliefs and practices exist in different forms and widely in mass media such as radio, television and cinema. However the religion that is included in the mass media and adapted to the symbols and codes of these mass media is generally expressed as popular religion. In this study, the relation between the popular culture that lives on the axis of the media and the popular religiosity is taken up in the case of Turkey. The study aimed to explain the relationship between television as a popular culture product and popular religion. Within this scope, sample programs selected from religious programs broadcasted on national and commercial television channels in Turkey have been examined. The programs examined were firstly analyzed by dividing them into sections in terms of narrative structures. Then, in the light of data obtained from the analyzes, the relation of these programs to the popular religion was evaluated. The evaluations provided information on the contributions of these programs to popular religion understanding.