Reklamcılıkta dijital dönüşüm ve uygulamaları üzerine bir inceleme
A study upon digital transformation in advertising and its practices
  1. Tez No: 465529
  2. Yazar: NOKTA ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİ POLAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Reklam, Dijital, Dijital Reklam, Sosyal Medya, Reklam İletisi, Pazarlama, Göstergebilim, Oreo, Advertisement, Digital, Digital Advertising, Message, Marketing, Social Media, Semiotics, Oreo
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Reklamlar, günümüz dünyasında neredeyse uyku dışında yaşamın her anına nüfuz etmiş durumdadır. Teknolojinin günlük yaşama entegre olması, kullandığımız elektronik cihazların adeta elimiz-kolumuzun uzantısı haline gelmesi, İnternet'in etki alanını genişletmesine yol açmaktadır. Tüketicisi nerede ise orada anlamlı bir şekilde karşısına çıkmayı amaç edinmiş olan pazarlamacılar, İnternet sayesinde dijital platformlar üzerinden masaüstü bilgisayardan akıllı telefona değişik ekranlarda tüketicinin karşısına çıkmaktadır. İlk kitabın basıldığı 15. yüzyılda, İngiltere'de bir matbaacının bastığı kitabın tanıtımını yapmak amacıyla kilise kapısına astığı afişten günümüze kadar reklam mecraları değişmeye devam etmiştir. Ancak reklam iletilerinin amacı hiç değişmemiştir: Tüketiciyle ortak payda yaratmaya çalışarak, onun bildiği dili kullanıp, onun anlamlı bulacağı göstergelerden yararlanarak mesajı iletmek! Bu çalışma, reklamcılıkta dijital dönüşümün izlerini takip ederek, küresel bir marka olan Oreo'nun reklam iletileri üzerinden göstergebilimsel bir inceleme yapmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, advertising has penetrated nearly all moments of our lives except for when we are sleeping. The integration of technology into our daily lives and the use of electronic devices as if they are extensions of our hands and arms have made way for the internet to extend its impact area. Marketers who aim to reach out to consumers at the right place with the most meaningful plan, exploit internet by reaching out to the consumer via digital platforms on a variety of screens ranging from desktops to smart phones. Since the publication of the first book in the 15th century, where the British printing house posted flyers onto church doors to promote the book, advertisement channels have evolved continuously. Nonetheless, the purpose of advertisement messages have never changed: Conveying the message by trying to create a common denominator with the consumer by taking advantage of the languages they know and the symbols they will find meaningful! The current study aims to trace the digital transformation in advertising, by carrying out a semiological analysis on the digital advertisement messages of the global brand Oreo.