Re-construction of the biblical, mythical, and fairy tale sexual politics in The Passion of New Eve and The Handmaid's Tale
The Passıon of New Eve ve The Handmaid's Tale romanlarında İncil, mit ve masal ların cinsiyet politikalarının yeniden kurgulanması
- Tez No: 465531
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ARPİNE MIZIKYAN AKFIÇICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: İngiliz Edebiyatı, Metinlerarasılık Kuramı, Cinsiyet Mitleri, İncil, Mitler, Masallar, English Literature, Intertexuality Theory, Gender Myths, The Bible, Myths, Fairy Tales
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu tezin amacı, Angel Carter'ın The Passion of New Eve ve Margaret Atwood'un The Handmaid's Tale romanlarını İncil, masal ve mitoloji anlatıları açısından incelemek ve bu anlatıların ataerkil cinsiyet politikalarını ortaya çıkarmaktır. Carter, İncil, Masal ve Mitoloji anlatılarındaki ataerkil söylevi ortaya çıkarmıştır. Bu anlatılardan türetilen cinsiyet arketipleri kullanarak ve ünlü feminist kuramcı ve eleştirmelere atıfta bulunarak, toplumsal cinsiyetin nasıl inşa edildiğini göstermeyi amaçlamaktadır. Carter The Passion of New Eve adlı romanında, Sigmund Freud ve Jacques Lacan'ın geleneksel cinsel kimlik geliştirme teorilerini tersine çevirerek Evelyn'in zoraki olarak kadına dönüşümünü sorgulamakta ve bu yolla radikal feminizme eleştiri getirmektedir. Hümanist ve sosyalist bakış açısını kaybetmeksizin cinsiyet eşitliği sağlamanın önemini vurgulamaktadır. Atwood, The Handmaid's Tale adlı romanında kadının baskılanmasını, kategorize edilmesini ve doğal felaketin bir sonucu olarak kadınların damızlık olarak köleleştirilmesini konu almaktadır. Sınırlı koşullara rağmen, Atwood'un ana kahramanı olan Offred, baskıcı ataerkil cinsiyet politikası, anaerkil kadın düşmanlığı ve kadın dayanışmasının eksikliğini dile getiren direnişçi ses kaydı ile teokratik rejime karşı koymaktadır. Offred'ın bu başkaldırısı ne kadar başarılı ne kadar değil bu tezin irdelediği konulardan biridir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this dissertation is to analyse Angela Carter's The Passion of New Eve (1977) and Margaret Atwood's The Handmaid's Tale (1985) in terms of biblical, fairy tale and mythical narratives, and reveal how these narratives regulate as patriarchal sexual politics. Carter highlights the male-oriented gender myths derived from the Bible, fairy tale and mythical stories. In The Passion of New Eve, by using gender archetypes derived from the Bible, myths and fairy tales and with references to pre-eminent feminist theorists and critics, Carter aims to show cultural construction of gender identity. Carter also interrogates Evelyn's forced metamorphosis into woman by reversing conventional sexual identity development theories of Sigmund Freud and Jacques Lacan, and thus brings criticism to radical feminism. She emphasizes the importance of creating gender equality without losing the humanist and socialist perspective. In The Handmaid's Tale, Atwood dwells on female oppression and classification, and enslavement of women as breeder as a consequence of natural catastrophe. Due to state-sanctioned forbiddance of writing, Atwood's main protagonist, Offred are left with a few means to act against the regime, and yet despite the limits, she acts against the regime and criticizes oppressive patriarchal sexual politics, matriarchal misogyny and lack of female solidarity with her insurgent tape-recording. How much Offred accomplishes to be subversive is one of the topics this thesis deals with.