İshak b. an-Nişaburi'nin Kısas-ı Enbiya'sının beş minyatürlü nüshasının incelenmesi
Examination of İshaq b. an-Nisaburi's five illustrated Qisas al-Anbiyas' manuscript copies
  1. Tez No: 465549
  2. Yazar: AMİNE ŞANİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİLAL KAZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: The Qur‟an, Qisas al-Anbiya, Ishaq b. Ibrahım b. Mansur b. Halaf anNisabur, S. K. Hamidiye 980, NYPL Spencer Perisan ms.1, BNF Persan 54, BNF Persan 1313, BSB Diez A fol.3, Descriptions, Miniature Painting, Manuscript, Safavid Era, The School of Qazvin and The school of Siraz
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlahiyat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 391
Özet
Bu tezin konusu, İshak b. İbrahim b. Mansur b. Halaf an-Nişaburi'ye ait olan, yaklaşık 16. yüzyılda istinsah edilmiş, ülkemizde ve yurtdışında da birçok nüshası bulunan Kısas-ı Enbiya'sının beş nüshasındaki minyatürlerin kategorize edilip, birbirleri ile aralarındaki benzerlik ve farklılıkların ortaya çıkarılıp, Kur'an-ı Kerim'de geçen ayetler ile ilişkisinin incelenmesidir. Çalışmaya dahil edilen bu beş nüshası şunlardır; Süleymaniye Kütüphanesi Hamidiye Bölümündeki 980, New York Public Library Spencer Persian Koleksiyon'unda ms. 1, Bibliotheque Nationale de France Persan 54, Bibliotheque Nationale de France Persan 1313 ve Berlin Staatsbibliothek Diez A fol. 3. Bu yazma eserin tam adı“Kitab-ı Kısas-ı Enbiya-yı Musavver”yani“Minyatürlü Peygamber Hikayeleri Kitabı”'dır. Bunun yanı sıra, peygamber kıssalarının Kur'an-ı Kerim'de yer almayan bölümlerine ait tasvirler için, yazmada yer alan metindeki hikaye ve“Peygamberler Tarihi”kitaplarından yararlanılmış ve değerlendirme bölümünde yer verilmiştir. Safevi Dönemi Kazvin Okulu üslubuna ait minyatürlere sahip Süleymaniye Kütüphanesi Hamidiye Bölümündeki 980, New York Public Library Spencer Persian Koleksiyon'unda ms. 1, Bibliotheque Nationale de France Persan 54 ve Bibliotheque Nationale de France Persan 1313 nüshaları ve Şiraz Okulu üslubuna ait minyatürlere sahip Berlin Staatsbibliothek Diez A fol. 3 nüshası hem üslupları hem de üslup farkı gözetmeksizin anlatımın tasvire dönüşmesinde meydana gelen farklılıkları yönünden değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimler: Kur'an-ı Kerim, Kısas-ı Enbiya, İshak b. İbrahim b. Mansur b. Halaf an-Nişaburi, Süleymaniye Kütüphanesi Hamidiye 980, NYPL Spencer Persian ms.1, BNF Persan 54, BNF Persan 1313, BSB Diez A fol.3, Minyatür, El yazması, Safevi Dönemi Kazvin Okulu Üslubu, Safevi Dönemi Şiraz Okulu Üslubu.
Özet (Çeviri)
This thesis is about Ishaq b. Ibrahim b. Mansur b. Halaf an-Nısaburi‟s Illustrated Qisas al-Anbiya‟s Manuscript Copies‟ which was copied at approximately 16th centry, categorized descriptions/pictures which belong to same topic, find out differences and similarities with each other and examination of Qur‟an‟s Stories. There are lots of copies of these Qisas alAnbiya‟s Manuscript Copies in the world and our country but only five of them included this thesis. These are, Suleymaniye Kutuphanesi Hamidiye Department 980, New York Public Library Spencer Persian Collection ms. 1, Bibliotheque Nationale de France Persan 54, Bibliotheque Nationale de France Persan 1313 ve Berlin Staatsbibliothek Diez A fol. 3. An inspected different copy of this manuscript‟s original full name is“Kitab-i Kisas-i Enbiya-yi Musavver”, so“Story of Prophets with Illustration”. Besides that if the story doesn‟t exist on Quran, we benefit from Manuscript‟s story and“History of Prophets”books. S. K. Hamidiye 980, NYPL Spencer Persian ms.1, BNF Persan 54 and BNF Persan 1313 manuscripts‟ descriptions/pictures‟ style belong to Safavid Era, The school of Qazvin, BSB Diez A fol.3 manuscript‟s descriptions/pictures‟ style belong to Safavid Era, the school of Siraz. On this thesis both style differences and how stories shown as a descriptions/pictures with similarities and differences without style differences are evaluated.