The influence of Turkish tv dramas on Saudi consumers' perceptions, attitudes and purchase intentions toward Turkish products
Türk televizyon dizilerinin Suudi tüketicilerin Türk ürünlerine karşı algı, tutum ve satın alma niyetleri üzerindeki etkisi
- Tez No: 465550
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİLAL ASİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, İşletme, Radio and Television, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Türk Dizileri, Suudi İzleyiciler, Tüketici Tutumu, Tüketici Algısı, Satın Alma Niyeti, Turkish drama, Saudi audience, Consumer Attitude, Consumer Perception, Purchase Intention
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Televizyon programlarının gücü, televizyonun iletişim mecrası olarak günlük yaşamımızdaki etkisine işaret eden bir çok çalışmada ortaya konulmuştur. Son on yılda Türk dizileri oldukça geniş bir şekilde diğer ülkelere ve kültürlere yayılmıştır. Türk dizileri farklı dillerde dublajlanarak Avrupa ve Afrika'nın yanı sıra Asya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Umman, Basra Körfezi gibi farklı kıtalarda birçok ülkeye ihraç edilmiştir. Batı kaynaklı televizyon programları, filmleri ve dizilerinin incelendiği bir çok çalışmada, TV programlarının izleyiciler üzerindeki etkisi, izleyiciler tarafından o ülkenin ürünlerini satın alma ve ülke turizmini talep etmeye kadar genişletilerek incelenmiştir. Yukarıdaki değerlendirmeler temelinde, bu çalışmanın amacı Türk TV dizilerinin Suudi izleyeciler üzerindeki etkisini araştırmak ve Suudilerin bu dizilerde gösterilen ürünler (özellikle kıyafetler), moda ve stilleri nasıl algıladıkları ve bu dizilerle ilgili genel algının izleyicilerin Türkiye'de üretilen giysileri satın alma niyetlerine yol açacak tutumlarını nasıl etkilediğini incelemektir. Bu çalışmanın bulguları, Türk TV dizilerinin Türk ürünlerine ve özellikle giysilerine karşı pozitif algı ve tutum yaratmada güçlü etkisinin olduğu ve bu etkinin daha da büyümeye devam edeceğini göstermektedir. Böylece Türk şirketleri, özellikle Türk Devleti tarafından desteklenen Turquality projesinin varlığı söz konusuyken, ürün ve markalarının pazarlamasını Türk dizilerini kullanarak geliştirebilirler.
Özet (Çeviri)
The power of TV programs has been mentioned by many studies indicating the influence of TV media on our daily life. During the last ten years, Turkish dramas have been widely spread to other countries and cultures. Using dubbing to different languages, Turkish dramas managed to be exported to many countries in different continents such as Europe, Africa as well as Asia and the Arabian Gulf countries such as Saudi Arabia, United Arab Emirates, Kuwait, Qatar and Oman. In many cases of western TV programs, films and dramas, the influence was extended to reach buying the products of that country and demand on tourism by audiences. Based on the considerations above, the objective of this study is to investigate the influence of Turkish TV-drama series on Saudi consumers and how Saudis perceive the products (exclusively clothes), fashion and styles shown in these drama series, and how the overall perception from these dramas affects the consumers' attitudes that may lead to purchase intentions of clothing made in Turkey. The findings of the study proved that Turkish TV dramas have a strong influence in creating positive perception and attitude towards Turkish products and specifically clothes and the influence will continue to grow even further. Thus Turkish companies can enhance marketing their products and brands through the Turkish dramas, especially with the presence of Turquality project which is supported by Turkish Government.