Dijitalleşmenin Türk sinemasında yarattığı dönüşüm: Üretim, dağıtım ve gösterim
Digital transformation in Turkish cinema: Production, distribution and exhibition
- Tez No: 465551
 - Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER TİMİSİ NALÇAOĞLU
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
 - Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Dijital Sinema, Türk Sineması, Türk Sineması'nda Dijital Dönem, Sinema Teknolojileri, Teknoloji ve Sinema, Teknoloji ve Türk Sineması, Digitalization, Digital Cinema, Turkish Cinema, Turkish Cinema in the Digital Era, Cinema Technologies, Technology and Cinema, Technology and Turkish Cinema
 - Yıl: 2016
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 349
Özet
Ülke sinemalarını olumlu ya da olumsuz etkileyen sinema sanatındaki dijitalleşmenin, Türk Sineması'ndaki etkileri konusu akademik çalışmalarda henüz yeterince ele alınmamıştır. Teknolojik gelişmenin iletişim alanında ortaya çıkardığı yenilikler, yöndeşme olgusu ve küreselleşme süreçleri bir arada ele alındığında geleneksel sinema kavramının değiştiği görülmektedir. Bu değişimler sinemanın üretilmesinde, dağıtılmasında, gösterim ortamının değişmesinde ve olanaklarının çeşitlenmesinde zaman içerisinde hızla artan bir biçimde kendini göstermektedir. Bu tez çalışmasında Türkiye'de dijitalleşmenin sinemanın üretim, dağıtım ve gösterim süreçlerinde ortaya çıkardığı olanaklar ve yarattığı dezavantajlar incelenmiştir. Bu bağlamda, 2011-2015 yılları arası temel alınarak, Türk sinemasının dijital teknoloji ile eklemlenen ve böylece dönüşüm göstermeye başlayan üretim şekli, uygulama pratikleri, ticari ve sermaye yapısı ve sektörün gelişme boyutuna ilişkin veriler, kapsamlı bir alan araştırması ile toplanmış, teknolojik gelişme ve ekonomi politik açılarından değerlendirmeye tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
Effects of digitalization in cinema sector, which are both positive and negative in national cinema, have not been investigated in Turkish cinema literature in detail. Traditional cinema concepts are changing as innovations of technological developments in the communication field, convergence concept and globalization processes are investigated. These changes can be increasingly observed in changing and diversification of creating, distributing, and projecting the cinema. This thesis study investigates possibilities and disadvantages come into existence with the digitalization in creating, distributing, and projecting the cinema in Turkey. In this context, 2011-2015 period is evaluated in a comprehensive research in terms of technological development, economic and political aspects of presenting creation types, application practices, commercial and capital structure, and data regarding the sectoral development aspects where Turkish cinema has articulated with digital technology and showed certain changes.