Veri zarflama analizi ile rüzgar enerji santrallerinin etkinliklerinin karşılaştırılması
Efficiency comparison of wind power plants by using data envelopment analysis
- Tez No: 465569
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHPARE TİMOR, PROF. DR. FATMA TİRYAKİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Veri Zarflama Analizi, Etkinlik Analizi, Rüzgâr Enerji Santrali, Data Envelopment Analysis, Efficiency Analysis, Wind Power Plant
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Veri Zarflama Analizi (VZA), karar verme birimlerinin (KVB) göreceli etkinliklerini ölçmek için literatürde sıkça kullanılan yöntemlerden biridir. Bu KVB'lerin birden çok girdi ve çıktısı olabilir ve aynı zamanda bu girdi ve çıktılar farklı birimlere sahip olabilirler. Bu çalışmada, Türkiye'de bulunan 22 rüzgâr enerji santrali (RES), KVB olarak alınmıştır ve üç girdi ve bir çıktının kullanıldığı çıktıya yönelik VZA modeli yardımıyla bu RES'lerin 2013, 2014 ve 2015 yıllarındaki göreceli etkinlikleri hesaplanmıştır. Daha sonra değişik pencere uzunluklarının seçildiği Veri Zarflama Pencere Analizi (VZPA) yardımıyla RES'lerin bu üç yıldaki göreceli etkinliklerinin değişimi gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Data Envelopment Analysis (DEA) is one of the most frequently used methods in the literature to measure the relative efficiencies of decision making units (DMU). The DMUs can have more than one input and more than one output, and these inputs and outputs may have different units. In this work, 22 Turkish wind power plants (WPP) are chosen as the DMUs and the relative efficiencies of these DMUs in the years 2013, 2014 and 2015 are computed by output-oriented DEA model. Afterwards, the changes of the relative efficiencies within these three years are observed by using DEA Window analysis with different window lengths.