Havalimanı yeri, çalışma koşulları ve bilgi teknolojilerinin trafik kontrolörü performansına etkisi: Bir alan araştırması
The impact of airport site, working conditions and information technologies on traffic controllers performance: A field study
- Tez No: 465570
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM PINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sivil Havacılık, Ulaşım, İşletme, Civil Aviation, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Havalimanı Yeri, Çalışma Koşulları, Bilgi Teknolojileri Tatmini, Bireysel Performans, Hava Trafik Kontrolörleri
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 341
Özet
Bu araştırma hava trafik kontrolörlerinin performansları üzerinde etkili olabilecek faktörlerin ortaya çıkarılması amacını taşımaktadır. Bu amaç doğrultusunda araştırma kapsamında hava trafik kontrolörü performansını etkileyen havalimanı yeri, çalışma koşulları ve bilgi teknolojileri unsurları incelenmiştir. Araştırma kapsamında hava trafik kontrolörü performansını etkilemesi beklenen dış çevre unsuru havalimanı yeri uygunluğunun ölçülmesi amacıyla bir ölçek geliştirilmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda havalimanı yeri, çalışma koşulları ve bilgi teknolojilerinin kontrolör performansı değişimi üzerinde etkili olduğu ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca bireysel performans üzerinde en yüksek etki değerine sahip havalimanı yeri uygunluğu değişkeninin de üç faktörden meydana geldiği sonucuna ulaşılmıştır. Meteorolojik uygunluk, hava sahası yapısı bakımından uygunluk ve fiziksel uygunluk ölçeğin boyutları arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study it is aimed to find out the affecting factors of air traffic controllers performance. In accordance with this aim, the factors like airport site, working conditions and information technologies which are related with controllers performance were analysed. A scale was developed to test the airport site appropriateness. The results of the study show that airport site appropriateness, working conditions and information technology usage can explain the individual performance variation. And also airport site appropriateness has the huge impact over performance. Airport site appropriateness scale is comprised of three dimensions. Meteorological appropriateness, physical appropriateness and airspace appropriateness are dimensions of the developed scale.