Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e bir hattatın portresi: Tuğrakeş İsmail Hakkı Altunbezer (1873-1946)
A portrayal of a calligrapher from Constitutionalism to the Republic: Tughrakesh İsmail Hakki Altunbezer (1873-1946)
  1. Tez No: 465572
  2. Yazar: AHMED ZAHİD ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİLAL KAZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: İsmail Hakkı Altunbezer, Hüsn-i Hat, Hattat, Tuğrakeş, İsmail Hakkı Altunbezer, Calligraphy, Calligraphist, Tughrakesh
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
Bu tezin amacı hattat İsmail Hakkı Altunbezer'in Türk-İslam sanatlarına olan katkısını belirlemektir. Tez iki bölümden oluşmaktadır. İsmail Hakkı Altunbezer'in biyografisi oluşturulmuş ve sanat eserleri tespit edilmiştir. Hüsn-i hat eğitimini evvela babasından, ardından Divân-ı Hümayûn'da görevli meşhur hattat Sami Efendi'den alan İsmail Hakkı Altunbezer, ortaya çıkarmış olduğu eserler ve icra ettiği sanatların çeşitliliği yönüyle hezârfen olarak nitelendirilebilecek bir sanatçıdır. Yalnız geleneksel sanatlarla sınırlı kalmayıp; hüsn-i hat, tuğra ve tezhibin yanında resme de meraklı oluşu ve bu konudaki başarısı, ona sanatında yeni ufuklar kazandırmış, alanında söz sahibi bir sanatkar ve aranan bir şahsiyet olmasına vesile olmuştur. İmparatorluktan Cumhuriyet'e geçiş sürecinde İsmail Hakkı Bey ve geleneksel sanatlar ile meşgul olan dönemin sanatkarları, bu alanda meydana gelen tahribatı ellerinden geldiğince önlemeye çabalamışlardır. Bu çalışmamızda İsmail Hakkı Bey'in hayatı ve sanat eserlerinin sanat tarihimizdeki yerini belgeleriyle ortaya koymaya çalışacağız.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to determine the calligrapher İsmail Hakkı Altunbezer's contribution to the Turkish-Islamic arts. The thesis consists of two chapters. İsmail Hakkı Altunbezer's biography is formed and his art works are examined. İsmail Hakkı Altunbezer took lesson of hüsn-i hat (calligraphy) lecture from his father first, then from the famous calligrapher Sami, official in Divân-ı Hümayûn (Imperial Council in Ottoman Empire), and he is a master artist with his art works and its variety. Beside traditional arts such; hüsn-i hat, tuğra and tezhip, his interest in painting widened his horizon and made him a prominent artist in this field. In the process from Empire to Republic, İsmail Hakkı Altunbezer and his coeval friends engaged on traditional arts, endeavored to prevent the destruction on this field. In this study, we present İsmail Hakkı Altunbezer's life and his art works with proofs in the field of art history.