İktisadi modellerde tüketim ve tüketici davranışları kamu-vakıf üniversitesi öğrencileri karşılaştırması
Consumption in economics models and consumer behaviours public-foundation university students comparison
  1. Tez No: 465576
  2. Yazar: SEDA KARADENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ONGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketim, Tüketici Davranışları, Satınalmayı Etkileyen Faktörler, Pazarlama, Tüketici Tutumu, Consumption, Consumer Behaviour, Factors Affecting Purchasing, Marketing, Consumer Attitudes
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Teorisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Tüketim hepimizin yaşamının ayrılmaz bir parçasıdır. İnsanoğlu yaşamı boyunca tüketim eyleminde bulunur ve bu tüketim davranışları yıllardır çeşitli analizlerle incelenmektedir. Günümüzde rekabetin artmasıyla işletmeler tüketicilere ulaşmanın, onları etkilemenin çeşitli yollarını aramaya başlamıştır. 18-25 yaş aralığındaki genç tüketiciler de işletmeler için önemli bir kitleyi oluşturmaktadırlar. Bu çalışmada satın alma davranışları makro ve mikro çerçevelerde incelenmiş, satın almayı etkileyen faktörler üzerinde durulmuş ve bir araştırma yürütülmüştür. Yapılan bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin belli başlı temel tüketim konularındaki tercihleri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinin cinsiyet, gelir düzeyi ve okudukları okul türü gibi bazı demografik özelliklerine göre kredi kartı kullanımı, cep telefonu değiştirme sıklığı, bir malı alırken etkilendiği özellikler gibi tercihlerinin farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmektedir. Araştırma İstanbul Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi ve İstanbul Aydın Üniversitesi'nde okuyan öğrenciler arasından tesadüfi örneklem yöntemi ile seçilen 200 üniversite öğrencisi üzerinde gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Consumption is a big part of our lives. People consume during their lives and this consumer behaviours has been examined by many analysis for years. In today's world with the increase of competition, corporations started to look for ways to reach and impress consumers. The young consumers among the 18-25 age is an important target group for the corporations. In this thesis, purchase behaviours had been examined in the scope of macro and micro aand also focused on the factors which affects buying. A survey was conducted of the literature reviewed. In this research, the consumption choices of university sudents about various issues had been tried to identified. The aim was to examine If the choices of the university students differ when it comes to buying a new cell phone, credit card usage, and the reasons to make them buy a new product etc. For that reason many demographic qualifications such as gender, age, income, university type of the students who was participated in the research had been focused. This research study was conducted on 200 university students who were randomly selected among the students of İstanbul University, Boğaziçi University, Yıldız Teknik University, Kadir Has University, Bilgi University and Aydın University.