Descartes ve Berkeley'de görme kuramı
Vision theory of Descartes and Berkeley
- Tez No: 465602
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEDİM YILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Descartes, Berkeley, Algı Kuramı, Görme Kuramı, Medium, Epistemoloji, Descartes, Berkeley, Perception Theory, Vision Theory, Medium, Epistemology
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Filozofların algı kuramları ile görme kuramları arasında bir paralellik olduğu iddiasını taşıyan bu tezin amacı Descartes ile Berkeley'in algı kuramları ile görme kuramları arasında kurmuş oldukları ilişkiyi ortaya koymaktır. Descartes'ı modern felsefenin kurucusu yapan epistemolojik öğelerin uzantıları, onun görme kuramında da görülür. Aynı şekilde, Berkeley'in immateryal bir temelde geliştirmiş olduğu algı kuramının temel nirengi noktaları, onun görme kuramında da önemli bir yer tutmaktadır. Descartes'ın felsefesinde görülen düalizm, onun görme kuramının her bir öğesine nüfuz etmiştir. Berkeley ise algı kuramını, görme kuramı üzerinde inşa etmiş, görme ile işitme yollarıyla elde edilen ideler arasındaki karışıklığı gidermeye çalışmıştır. Tez, Antik Yunan dönemi ve söz konusu her iki filozof üzerinden felsefe tarihinin aynı zamanda bir optik tarih olduğunu göstermeye çalışır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis, which claims that there is a parallel relationship between perception theories and vision theories of philosophers, to show relationship between perception theories and vision theories in the philosophies of Descartes and Berkeley. The traces of epistemological items of Descartes, which make him the fuounder of modern philosophy, are seen in his vision theory. Similarly, basic landmarks of Berkeley's theory of perception, which he developed on immaterial ground, are seen in his vision theory. The dualism, which is seen in the Descartes's philosophy, spreads each element of his vision theory. Berkeley has built his perception theory on his vision theory and tried to resolve the confusion between the ideas, which were obtained by vision and hearing. The thesis through the vision theories of ancient Greek and the works of both philosophers, trying to show that the history of philosophy is also the history of optic.