İslami ve geleneksel bankacılık: Likidite riski yönetimi üzerine ampirik bir çalışma
Islamic and conventional banking: An empirical study on liquidity risk management
  1. Tez No: 465606
  2. Yazar: MEHMET ÇANAKCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL TUNALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, İşletme, Banking, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İslami Bankalar, Geleneksel Bankalar Likidite Riski, PanelVe, Islamic Banks, Conventional Banks, Liquidity Risk, Panel Data
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Bu çalışmanın amacı refahın arttırılmasına giden yolda önemli görev üstlenen bankacılık sisteminin, bir alternatifi olarak değil tamamlayıcısı sıfatıyla katkı sağlayan İslami Bankacılığın, günümüz geleneksel bankacılık sistemiyle olan ilişkisini, gerek sektör gerekse finansal sistem içerisinde açıklamak ve farkındalık sağlamaktır. Aynı zamanda çalışmanın işlevsellik açısından literatüre ve ilgililere katkısı sunması için İslami ve geleneksel bankaların likidite risklerini etkileyen bankaya özgü faktörler ile makroekonomik değişkenlerin belirlenmesi ampirik bir çalışma ile de analiz edilmiştir. Analiz 12 ülkeden seçilen İslami ve geleneksel bankadan oluşan örnekleme ile yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to explain the relations of Islamic banking, which does not constitute an alternative but a complementary to the banking system in the duty of increasing welfare, with contemporary conventional banking system in the sector and in the financial system, as well as creating awareness. At the same time, in order to functionally contribute to literature and concerned persons, the banking-related factors affecting the liquidity risks of Islamic and conventional banks, as well as macroeconomic variables were analysed with a empirical study. An analysis was made with a sample of Islamic and conventional banks in 12 countries.